lördag 6 juli 2024

Blir du inte provocerad?

Häromdagen fick jag ett mail där E.ON berättade att de var tvungna att höja avgiften för mig som privatkund från den förste augusti. Anledningen var att klimatet var viktigt och att de som bolag ska kunna erbjuda mig som kund el.
Ville jag få ner kostnaderna så var deras tips att använda mindre el, mindre varmvatten och att tänka på hur mycket jag diskar och tvättar.

Jag minskade min användning av el med hela 80 procent när det blev som dyrast. Jag överkonsumerande kanske el innan, men 80 procent säger en hel del.
Det är mycket.
Jag har sedan dess kunnat hålla nere kostnaderna något då det inte kommit elräkningar på 15 000 kronor i månaden, men när jag kollade sist fick jag ett utbrott.


Användningen är den lilla biten av räkningen. De fasta avgifterna och momsen, plus skatten, är den stora kostnaden. Den kommer jag inte ifrån hur jag än gör och nu väljer Eon att höja avgiften lite till.
Allt för klimatets skull!
Den sista räkningen som nu kom, så var användandet 450 kronor och EOn kostade sedan 1200 kronor. Jag kan inte påverka den alls och mer än hälften är skatt.
Hade vi en blå regering eller?
Vad tänker de att jag ska göra mer?

Att befinna sig på botten är inte lätt. Bilderna talar sitt tydliga språk. Eons VD har en MÅNADSLÖN på 3,8 miljoner kronor. Ta in den summan.
Vem är värd de pengarna?
Hur pluggar man för att ta sig dit?

HUR kan de påstå att det enda sättet för elbolaget att fungera och leverera el, är att höja kostnaderna för oss på golvet?
Om de hade varit så generösa att de gav VDn samma lön som en minister eller partiledare så skulle det spara alla cirka 3,6 miljoner i månaden. Denne mans månadslön hade ensam minskat svälten i världen!
Jag är så röd i denna frågan så det pyser.
Enligt mig så finns det ingen som är värd de pengarna!
Ingen.

Tittar vi då vidare så har vi statligt ägda bolag.
De ägs alltså av dig och mig.
Anna Borg för det statligt helägda Vattenfall har en månadslön som är högre än vad jag tjänar på flera år, trots all utbildning jag har. 1,5 miljoner kronor i månaden.
Av dina och mina pengar.
Sen sa de på nyheterna härom dagen att vattenavgifterna kommer att gå upp för att kunna finansiera rörbyten.
Hur fungerar den statliga ekonomin egentligen!?

Värst av allt är att du och jag sitter i detta ekorrhjul. Vi kommer inte ifrån det hur vi än gör.
Vi är fast såvida vi inte vill leva som på stenåldern igen.