lördag 27 april 2019

För planetens skull.

Minns ni er egen skollunch?
Jag minns den.
När jag gick i småskolan var systemet upplagt att man hade en bordsvärd vars uppgift var att hämta maten i kantiner till bordet. Bordsvärden ändrades enligt ett schema.
Hade man otur fick man dagen då det var spagetti och köttfärssås vilket resulterade i att man inte hann äta själv. Man fick springa och hämta mat till alla hela tiden.
Grönsaker var inte så viktigt då som nu.
sr.se

Maten som inte åts upp slängdes.
Efter att det byggts om så var det ett tag som mattanten lade upp maten.
Det betydde inte att det bara var att slänga för samma vakt stod och kontrollerade att man hade ätit upp när man skulle gå.
Idag känner jag mig som den mattanten.
Jag står och kollar så att eleverna inte slänger maten.
De får visserligen ta maten själv men de ska prova allt och ge det en chans.
De kommer säkert minnas mig med skräck en vacker dag.

I Göteborg har man testat en ny metod där man mäter exakt vad som äter och vad som slängs för att sedan åtgärda detta efter nio steg. Enligt dem som gjort det är det väldigt enkelt.
Resultatet blev att matsvinnet halverades.
Halverades.
Här kan vi prata om samhällsekonomisk vinst på alla håll.

Tanken är att denna metod ska spridas över Sverige och att vi ska kunna se resultat.
Tyvärr är sådant här väldigt långsamt och det tar tid att genomföra.
I Göteborg tog det två år.
Två år är inte så lång tid i det stora hela men känns längre.

Jag hoppas att alla Sveriges alla kommuner ser på detta system.
Jag ska göra mitt bästa för att implementera det där jag kan.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7200378
Matsvinnet halverades med ny metod