onsdag 27 maj 2020

Rasism för dig..?

Jag är en oerhört trogen, nästan fanatisk lyssnare, av P1 och det finns två favoritprogram av dem alla: Spraket och sedan Ring P1.
Jag kan skratta rakt ut när vissa som kommer fram går bananas över saker.
Ring P1 är precis som det låter, ett program där människor får ringa in och berätta vad de vill. Främst är det gnäll men även vissa positiva saker. Programledarna har som uppgift att försöka hålla dem som ringer in, på mattan, men det går inte.
svt.se

Nu fälls Ring P1.
Inte för hur deras program egentligen fungerar, utan för att två olika personer har ringt in och framfört rasistiska uttalanden. I det ena fallet har en kvinna uttalat sig grovt kränkande mot personer med invandrarbakgrund, och den andra gången handlade det om ett grovt kränkande uttalande om invandrare.

Jag vet inte vilka dessa avsnitt är och har förmodligen inte hört dem.
Min åsikt är dock den, att om det är ett program där människor får ringa in, så måste det fortfarande vara så att det är den som ringer in som är ansvarig för vad den säger.
Enligt Granskningsnämnden har programledarna inte sagt emot tillräckligt mycket och för mig hade det varit väldigt intressant att få höra exakt vad som har sagts.
Min uppfattning är nämligen att dessa programledare alltid säger emot.
Det spelar nästan ingen roll vad det handlar om, för de säger i princip tvärtemot.

Jag kan jämföra det med så många andra situationer.
Om jag som lärare för tonåringar missar att berätta för någon att man inte använder vissa ord. Är det då elevens fel, mitt fel som lärare eller föräldrarnas fel?

Jag som själv studerar nu, om jag säger något kränkande mot någon under en föreläsning i aulan. Är det då seminarieledarens fel eller mitt?

För mig handlar allt om eget ansvar.
Du som enskild person bör alltid hållas ansvarig för det du säger eller gör.

Sista punkten i detta handlar om ordet rasist eller det som kallas för rasism. Det innebär att du har förutfattade meningar om en viss "ras", tankar om att de är på ett visst sätt och inte kan förändra detta. Mycket ska vara medfött och ej vara ok enligt den som då är rasist.
Rasisten delar upp människor utefter ras och man har ofta fördomar.
Enligt Wiki betyder rasism:
"I en vidare bemärkelse kan rasism också definieras som fördomar, diskriminering eller aggression, riktad mot en grupp eller individ, som baseras på föreställningen om olika raser".
För mig är det så att en fördom är en sakligt ogrundad uppfattning om hur någon/några andra är.
Därmed måste väldigt mycket strykas i Sverige då statistik på väldigt mycket brott faktiskt bevisar att det inte rör sig om några fördomar, utan ren fakta.

Utöver det så kommer då inringarnas kränkningar mot invandrare.
Ursäkta mig för min dumhet, men mig veterligen är inte "invandrare" en endaste homogen klump av människor varpå det bör vara totalt omöjligt att bli dömd för rasistiska uttalanden när man benämner dem man inte tycker om som just invandrare.
Invandrare är inte en ras, utan väldigt många olika människor från olika kulturer och därmed bör det inte kallas för rasism när man uttalar sig om dem som en grupp.

https://www.svt.se/kultur/ring-p1-falls-for-inringares-rasistiska-uttalanden