lördag 18 mars 2023

Insektsburgare - för miljöns skull?

Hade du varit beredd att äta hamburgare gjorda av syrsor?
Det är nu verkligheten i Italien - och de säljer slut.
Sanslöst om någon frågar mig, för jag hade inte ätit det förrän jag var så uthungrad att det inte fanns något annat att välja på.

Jag vet att det är jag som är känslig, men jag har bekymmer sedan innan.
Jag har levt både som vegan och vegetarian.
Har aldrig kunnat äta kött utan dåligt samvete och väljer än idag bort det om jag kan.
Jag har inget behov av att äta det helt enkelt.
Hur andra gör rör mig inte i ryggen och jag skulle aldrig banna någon för deras val i livet. 
Jag väljer dock att undvika detta.
Jag älskar falafel och har alltid gjort.
Indisk vegetarisk mat är fantastiskt!

Minnet av mat är säkert en del i att det har blivit som det har blivit, för jag minns saker sedan lång tid tillbaka. Jag har inte varit gammal när vi var på Hanöhus och åt julbord. Talriken fylldes med prinskorv och köttbullar men i en av köttbullarna var det en broskbit.
De flesta kanske spottar ut det och fortsätter äta, men jag har inte ätit en köttbulle sedan dess och denna händelse ligger minst trettio år tillbaka i tiden.

Vid ungefär samma tid besökte familjen Verdun och monumentet från första världskriget.
Inget märkligt med det men intrycket av alla gravar, korsen överallt och skeletten inne i museet gjorde att jag såg ögon på korven vi skulle äta utanför. Jag behövde aldrig äta den men sedan dess har jag svårt att äta det också. Det var bokstavligt talat ögon som tittade på mig när jag skulle äta och jag minns illamåendet och obehagskänslorna.
I skogen stod det skyltar om att man inte fick beträda marken då det fortfarande kunde finnas minor eller bomber där. Hemskt!

Så hamburgare gjorda av insekter?
Nej.
Bröd bakat på malda syrsor?
Nej.
Känner man att det kan vara ett alternativ, då det är väldigt mycket protein i, så absolut!
Ät så mycket du orkar!
Jag håller mig till mina svampburgare och falafel.