lördag 20 juli 2024

En ny värld.

Gårdagen visade en verklighet som många inte tänker på. En verklighet som är så självklar att den inte ens ifrågasätts.
Problem med tekniken gjorde att flygplan ställdes in, det blev kaos på flygplatser, ingen kunde betala och mobiler fungerade inte. Internet slutade att fungera.

Klarar vi oss i en värld utan tekniken?
Den frågan måste man ställa sig.
Mitt bekymmer har i stort inte varit att detta skulle hända bara såhär, utan att nätet skulle tas om Sverige eller Europa invaderades.
Internet och el.
Då är det svårt att fungera.

Tänk då att det var så verkligheten såg ut istället för att det nu var en uppdatering som strulade. Tänk om internet inte kom igång igår, idag eller i morgon. 
Tänk att det inte gick att betala i affärerna.
Hur skulle samhället se ut då?

Jag älskar tekniken och AI har underlättat livet på många sätt. Det har visat sig att AI är bättre på att hitta cancer än riktiga människor. Tekniken kan sköta vapen och göra uträkningar som inte människan kan göra på samma tid.
Militären klagade för många år sedan över att det var för då som mönstrade och gjorde militärtjänstgöring. För få visste hur systemet skulle byggas upp och antalet personer som kunde lära ut blev färre för varje år.
Vilken framtid har vi när ingen längre kan det vi visste förr?
När den nya tekniken är så bra att vi förlitar oss helt och hållet på den. I allt detta så tror jag att det som hände igår var bra. Ett test på vad framtiden kan ha i åtanke.

Många är rädda för miljön och klimatet.
För mig är detta ett betydligt större hot.
Kapa elen och internet så är det inte många i Sverige som klarar sig.
Klarar du dig?