söndag 4 november 2012

FNs Barnkonvention

Moderaterna kommer nu titta över FNs barnkonvention för att se om det är något som ska göras till lag i Sverige. För min del har jag länge tyckt att den borde bli det. Konventioner, som i grunden endast är överenskommelser eller något som räknas som en praxis trots att det inte finns nerskrivet, Kan vara svåra att göra till lag då det inte finns ett exakt begrepp.
Jag tänker som såhär. Gör konventionen till en lag och komplettera den sedan med specifika punkter med vad som menas. Barnets bästa är väldigt flummigt och är en tolkningsfråga många gånger. Jag ändrade mig väldigt mycket när vi fick hem Lilleman. Jag fick helt plötsligt helt andra glasögon på mig som visade en helt annan verklighet än den jag trodde fanns.
Jag tror inte att det finns någon som inte vill barns bästa men jag tror synen på hur det ska gå till är helt olika. För mig är det att alltid  sätta barnets behov och välmående framför allt annat.
Jag tänkte innan att allt i Sverige byggde på barnets bästa men i mina ögon är det inte så. Regler bestäms av vuxna för barn men bestäms av vuxna.
Jag tycker betydligt fler saker skulle ses ur ett barnperspektiv. Det finns så många barn i Sverige som far illa både i sina hem och i familjehem de hamnar i. Det måste ses till BARNETS bästa.
Detta är en av de frågor jag brinner oerhört starkt för!
Nedan är Barnkonventionen utdragen från Wikipedia.
 
"Fyra av sakartiklarna i barnkonventionen är vägledande för hur helheten ska tolkas. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas för de fyra huvudprinciperna. När man läser alla övriga artiklar ska man läsa dem med huvudprinciperna ”som glasögon”.
  • Artikel 2 slår fast att alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.
  • Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.
  • Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
  • Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad."