torsdag 14 mars 2013

In(s)tämmer fullt ut!

Det finns få saker som jag är så blödig med som barn och ungdomar. Med detta menar jag inte att jag alltid håller med dem eller försvarar dem för det finns många som gör övertramp av olika slag.
Jag står dock stenhårt fast vid att de inte alltid vet sitt bästa och skulle det då vara så att föräldrarna inte klarar att ta sitt ansvar så måste någon annan instans göra det.

Jag håller med Markus Alexandersson i denna fråga oavsett om det är rätt enligt lagen eller inte. En femtonåring ska inte vara ute och springa på nätterna eller försvinna många dagar för att denne har drogproblem. Någonstans brister då ansvaret och jag tycker att det är väldigt lamt av polisen att inte ta denna ungdom dit där den behöver vara.
Jag har sett allt för många där det barkat helt fel för att samhället inte tog vid där föräldrarna brast. Varje enskild individ som hamnar i detta är en personlig tragedi utöver det faktum att det kommer bli en ofantlig kostnad för kommunen och landet att denna person inte får hjälp.
Samhället måste ta sitt ansvar när det brister någon annanstans.

Alexandersson har valt att JO-anmäla polisen för att de inte tar in denna pojk på behandlingshem. I mina ögon och i mitt förnuft är detta det enda rätta att göra.
När socialtjänsten väl tar ett sådant här beslut ligger det väldigt mycket bakom och det är det beslutet som bör följas.
Jag tycker det är viktigt att se till den enskilda individens eget ansvar men är inte personen myndig gäller inte detta. Detta är fortfarande ett barn hur stor killen än känner sig.
Hade jag ensam fått bestämma hade lagarna runt alla sociala saker hårdnat betydligt.
Det är aldrig ok att barn och ungdomar far illa.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5472943