tisdag 17 september 2013

Pensionärer i skolmatsalen

För några år sedan motionerade jag om att all personal på en skola skulle få äta i matsalen för samma peng som en pedagogisk lunch. Det innebär att de ska få äta maten billigt, inte så mycket att skolan går back, så att de kunde sitta och äta med eleverna. Främst för att många elever behöver äldre förebilder som äter riktigt men även för att lugna stämningen i matsalen med fler vuxna.
Självklart fick jag avslag på motionen. Jag tillhör ju fel parti.

När jag nu hörde denna nyheten blir jag glad. Jag tror att detta är riktigt bra både för eleverna och de äldre. Jag är övertygad om att detta kan hjälpa många att få en vettig bild av äldre som i framtiden kanske gör att de tänker sig för en extra gång innan de beter sig illa mot någon av dem.
Möten mellan generationer är aldrig fel!
Jag förvånas även över att det är så svårt att få igenom någonting när man tillhör "fel" parti. För två veckor sedan var det en artikel i tidningen hemma om att en tjänst där föräldrarna får ett sms om deras barn inte är i skolan. Det är fyra år sedan jag motionerade om det i kommunen men fick avslag. Nu kom detta. Ska det vara så svårt att få igenom en idé?
svt.se
Ofta räknas bara pengarna för vad exakt den insatsen ska kosta men samhällsnyttan tittar man inte alls på. Elever som får en bra utbildning är viktigt. Att elever lär sig respektera och se att även äldre människor är viktiga är också viktigt.
Varför är detta då så svårt att genomföra i min hemkommun?

Skolan som har infört lunch även för pensionärer är en friskola. Jag är inte förvånad.
Tanken är självklart inte att konkurrera med befintliga restauranger och jag ser inte det som ett problem då jag inte tror att dessa äldre går ut och äter så ofta. Detta kan alltså vara alternativet till att få maten hemkörd av kommunen. Detta innebär valfrihet för de äldre.

En skollunch kostar inte många kronor. Räkna med kostnaden för lokalen och arbetet som ligger bakom så är det fortfarande så att det är billigt att äta maten i skolan och det är absolut inget fel på den. De skolor jag har varit på har väldigt bra skolmat med alternativ att välja på.

Jag hade gärna sett fler vuxna i våra matsalar. Det behöver inte bara vara pensionärer utan kunde även varit all personal på skolan som jag motionerade. Det fattas väldigt ofta män inom skolväsendet och detta kunde hjälp då även vaktmästarna kunde ätit i matsalen. Nu menar jag inte att dra alla över en kant men av alla de skolor jag har varit på har jag aldrig stött på en kvinna inom detta yrke.
Jag hoppas att fler skolor runt om i Sverige tar efter detta fantastiska exempel!

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/pensionarer-ater-lunch-i-skolan