lördag 30 november 2013

Det här med amning.

Jag är ett lysande exempel på att flaskmatning inte förstör barn.
Jag har aldrig ammats men var förmodligen ett av de friskaste barn som fanns och den ende gång jag var sjuk var när jag hade vattenkoppor. Som vuxen har jag varit konstant frisk och det är först med barnen jag rykt på lite förkylningar. Jag är friskheten själv och hade fram tills barnen kom i princip aldrig haft en sjukdag.
Jag räknar inte normala saker som förkylningar eller migrän som sjukdomar utan det är när man är i princip sängliggande och inte kan ta sig någonstans.

På debatt i veckan diskuterades detta friskt och jag blir så irriterad.
Anledningen att det ska diskuteras är att regeringen nu har bestämt att det inte får göras reklam för modersmjölkersättning till barn. Det ska istället göras tvärtom så att maten ska märkas med en varning typ att det inte är det bästa för barnet.
Mig veterligen varnar vi i Sverige enbart på tobak och alkohol.
Jämställs detta nu?
Är det lika farligt med modersmjölksersättning som tobak?

Jag bestämde mig långt innan jag blev med barn att jag inte tänkte amma. Det har aldrig intresserat mig och jag anser att det många gånger används som en metod för att hålla pappan utanför. I Debatt pratade en barnmorska om att hon hade samtal med familjer hur amningen kunde bli bra. De pratade för att det var problem.
Varför?
Vi pratar alltid om det jämställda samhället. Varför då inte flaskmata så att båda föräldrarna kan ta lika stor del?

Jag har vänner som med skräck berättat om "amningspatrullen" på BB som nästan går till attack för att alla mammor ska amma och går det inte försöker man inte tillräckligt.
Är det inte viktigare att mamman inte blir stressad och inte mår bra?
Vad är bäst för barnet?
Jag anser detta vara upp till var och en speciellt med tanke på att forskare än idag inte är eniga om vad som är bäst. Amning ger ett visst skydd. Ja. Mot saker som finns i ett U-land. Inte i Sverige.
Det borde betyda att det inte spelar någon roll.
En av deltagarna i programmet, förmodligen en som skulle beskrivas som en del i en aggressiv "amningspatrull" påpekade upprepat att riskerna för plötslig spädbarnsdöd samt många mindre åkommor ökade om man inte ammade.
Har hon ställt det mot stressen de genererar föräldern när de med tvång försöker få dem att amma?
Hur många barn hamnar i olika tragedier av att mamman känner en oerhörd press och mår psykiskt dåligt?

När Lillan föddes och jag kom ner till BB frågade jag efter flaska då jag inte hade någon med mig då allt blev så plötsligt. Barnmorskan frågade varför och jag sa att jag inte skulle amma. Hon såg förmodligen på mig hur bestämd jag var men frågade varför och med svaret att jag skulle börja jobba om sex dagar igen gav hon mig bara flaskan. Slutdiskuterat. Därefter var det inga problem och de var hur trevliga som helst mot mig.
Jag är en väldigt bestämd människa och är psykiskt väldigt stark med vad jag vill.
Jag kan dock förstå dem som mår dåligt för detta och i min värld spelar det ingen roll så länge det är bra för föräldrarna. Gör vad du känner är bäst!
Alla andras åsikter om vad just du BORDE göra är och finns där dock alltid.

Utöver all forskning om vad som är bra och inte tycker jag personligen inte det finns mycket som är så störande som ammande mammor som anser att de själv med deras telningar är Guds skapelse till världen och sätter sig rakt fram bland andra människor och ammar oavsett var de befinner sig. Vänligen gå undan eller lägg en filt över så alla andra slipper att se.

Jag tycker att lagändringen som min regering röstat igenom är meningslös och jag kan inte förstå varför energi ska läggas på detta. Forskning ändras alltid med tiden och det ska bli intressant att se hur det ser ut om några år.
Alla de som propsar på ett jämställt samhälle bör åtminstone vara positiva till modersmjölkersättning. Jag ser bara fördelar med det.

http://www.svtplay.se/debatt
http://www.barometern.se/ledare/lat-foraldrarna-besluta-om-amning(4045184).gm
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17921014.ab