lördag 1 februari 2014

EU, hallå?

Syrierna flyr sitt land. Helt förklarligt enligt mig då jag inte heller velat bo kvar på ett ställe där jag inte kunde gjort mitt bästa för att garantera barnens säkerhet. För mig är det dock väldigt tydligt att detta är någonting som EU ska sköta och inte något enskilt land.

Anledningen till att vi är med i EU ska vara att alla länder ska ha det så lika som möjligt. Härom året kom exempelvis regler om lägsta standard i fängelser som finns innanför EUs gränser. Löjligt för oss som har fängelserum som påminner om mindre hotellrum när reglerna sa att det ska vara garanterat en sovplats och toalett. Inget märkligt och Sverige ligger ofta i framkant för de saker som bestäms.
svt.se
När det nu är krig i ett land. Varför ska då vissa länder ta mer ansvar än andra?
Jag tycker detta är fel och anser att detta måste vara EUs "problem". De måste se till att flyktingarna får det så bra som möjligt oavsett vilket medlemsland de väljer att resa till.
Sverige och Tyskland har tagit sitt ansvar och lite till.
Alla andra länder då?

EU består av 28 länder som ska dela på ansvaret när det händer saker ute i världen. Inte två. Det borde ju ligga i de som bestämmers händer, att det bästa för de som flyr är att de kommer till länder som kan engagera sig i dem fullt ut och som kan erbjuda dem bästa möjliga.. allting!

Hade det blivit krig i Sverige och jag hade vetat att jag förmodligen inte hade kunnat återvända på väldigt många år, hade jag flytt så nära som möjligt. Jag hade sedan försökt anpassa mig till det land jag kom till då det nu är det landets regler som gäller för mig oavsett vad jag tycker om det. Jag hade velat veta omedelbart om jag och familjen fick stanna för att sedan försöka lära mig det nya landets språk och sedvänjor. För mig är det självklart men hur skulle jag kunna lyckas med det om jag hade fått flytta dit där alla andra svenskar bodde i detta område? Hur skulle jag klarat att lära mig ett språk som jag inte har möjlighet att höra för att jag fastnar i en kass politisk situation där ingen vet vad de ska göra av mig? Människor ska få veta så fort som möjligt vad som gäller för att de sedan ska få en chans att komma in i det nya samhället.
Det är humant för mig.

Jag lider med alla dessa människor som bor i krigshärjade länder eller flyr därifrån och jag hoppas verkligen att EU tar sitt ansvar för att de som kommer hit ska behandlas mänskligt och slippa sitta fast på ställen där de inte har en möjlighet till ett bättre liv.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/syrier-protesterar-mot-bulgariens-flyktingmottagande