tisdag 12 augusti 2014

Myter som för många är sanna.

Barnen blir inte friskare av amning. Barn kan visst äta salt.

Jag har lyssnat på de flesta sommarpratarna men fick nog mest glädje av damen som var med igår: Agnes Wold. Väldigt intelligent och med lite humor i det hon pratade om.
Sist men inte minst tar hon sedan upp myter som verkligen inte stämmer och jag skrattade rakt ut.
Så många gånger jag har ifrågasatt detta.
Så många gånger jag fått ta väldigt mycket kommentarer om mig och mina stackars barn som inte blir ammade. Hur ska de kunna överleva!?
sr.se
Så många gånger jag förklarat att jag är friskheten själv trots att jag inte blev ammad. Gångerna jag varit sjuk i mitt liv kan räknas på en hand och jag har under alla mina år som arbetande varit sjuk en dag. Då var jag inte ens sjuk i den bemärkelsen utan jag hade en mindre trevlig böld i ansiktet efter en resa i Asien som resulterade i något virus.
Jag hade alltså kunnat jobba men det tyckte inte de som bestämde.
Jag är alltid frisk, utan bröstmjölken.

Barn kan äta salt. De kan äta exakt samma mat som vuxna äter och Agnes slår hål på fler myter.
Skönast i hela programmet är att hon gör narr av media. Hon tar upp att de i omgångar för fram saker som inte stämmer och att hon skulle behövt ägna all vaken tid åt att dementera alla felaktigheter.

Hon tar även upp en väldigt intressant sak. Råden som exempelvis mödra och barnhälsovården ger behöver inte vara befästa i verkligheten över huvud taget. Det kan alltså vara så att tipset du får är direkt skadligt för det är inte beprövat eller forskat på.
Som exempel tar hon att spädbarn förr skulle ligga på mage men ingen vet var det kom ifrån. Ingen vill kännas vid att de började med det och hennes gissning var att den briljanta idéen kom från någon som sett framstupa sidoläge och ansett att det borde vara bättre för spädbarn att ligga på ett liknande sätt om de spydde. Så många barn som fick sätta livet till för detta direkt felaktiga råd.

Jag har alltid haft som devis att jag ska tänka själv. På MVC har jag vägrat ta emot papprena som säger vad jag ska äta eller senare hur barnen ska skötas. Att ta hand om och leva med barn måste vara det mest naturliga i hela världen och jag klarar det själv, utan att någon människa från storstan ska berätta för mig vad som är bäst.

Agnes Wold är inte bara överläkare utan även forskare och hon slår fast att det med att barnens njurar inte tål saltet eller att ammade barn har färre allergier, det stämmer inte.
Trots detta är min övertygelse väldigt stor att jag kommer få väldigt mycket mothugg på detta ändå för de som "vet" att det stämmer är många. Det gäller att hänga med.
När jag var liten vägrade jag klippa mig. Jag ville helt enkelt inte och ett av de argument jag fick till mig då var att om man klippte sig ofta växte håret snabbare. Ärligt?
När ett dött ting klipps av din kropp skulle alltså det döda tinget signalera till kroppen att det måste skynda sig för att växa ut till samma längd? Nej. Helt omöjligt.

Trots att vi har en forskande överläkare som säger att det är en direkt lögn att påstå detta lärs detta ändå ut på många ställen. Varför?
För mig är det mycket märkligt att människor hellre förlitar sig på det som var förr.
Jag hoppas verkligen de använder sin Nokia 3210 och kör en gammal Volvo med. Jag hoppas de lägger sina barn på magen för vem har påstått att det inte var bra?

Just amningen är dessutom en väldigt känslig fråga för många och de som inte vågar stå på sig som jag har gjort, kan må väldigt dåligt av det. Fakta är alltså att barnet inte blir friskare av amning. Punkt.

Tro på dig själv!
Lyssna gärna på programmet för det var väldigt intressant att höra. Jag är varken mycket för genustänk eller att dela upp saker i manligt och kvinnligt men det är en fröjd att höra henne prata om skillnaderna mellan könen utan att hon påstår sig vara en feminist.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/414728?programid=2071
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2071