fredag 6 april 2018

Sveriges skolor jublar!

10 000 kronor till varje skola för mer sex och samlevnad.
NU ska regeringen få slut på de sexuella trakasserierna som belysts genom metoo.
Gäsp.
svt.se

Regeringen säger att lärarna inte har den utbildning som krävs och därför ska varje skola nu få dela på 10 000 kronor för att fortbilda sin personal.
För säkert femton år sedan läste jag en extra högskolekurs om just sex och samlevnad i skolan. Jag skulle vilja påstå att det var en kurs baserad på sunt förnuft för det handlar just om det.
Sunt förnuft.

Med risk för att vara tjatig måste man förstå att sexuella trakasserier inte har något straff i Sverige. Ingen kan alltså bli dömd för att ha gett någon en kommentar eller för att vid upprepade tillfällen gett någon blickar. Vid det som benämns som "ofredande" kommer den första straffsatsen och den ligger på böter. Man kan i värsta fall få två års fängelse men jag är rätt säker på att det aldrig hänt och förmodligen aldrig lär hända heller.
Ett ofredande betyder att någon handgripligen har rört dig och om det betecknas som att beröringen är på ett sexuellt sätt blir det ett sexuellt ofredande.

De absolut flesta redogörelser jag sett från metoo har rört sexuella trakasserier.
Upplevda, sexuella trakasserier. Det finns alltså inte någon dömd för något av det.
På grund av att många nu känner sig kränkta på olika sätt ska lärarna få utbilda sig i sex och samlevnad.

Med risk för att vara ännu mer tjatig så är det såhär att de sexuella ofredanden som plötsligt dök upp i Sverige, alla de gruppvåldtäkter och de övergrepp som nu sker, inte kan avhjälpas av mer sexualundervisning i skolan. De "barnen" är nämligen redan vuxna.
Ska man satsa pengar bör det då riktas till vissa områden i Sverige där det verkligen är bekymmer med män som anser att kvinnor inte är värda någonting.
De områdena är dock starkt förknippade med vilken religion och kultur man har.

Människor med en taskig attityd mot andra återfinns inom alla genrer av befolkning men de som går i svensk skola idag lär inte bli så mycket bättre av någon timmes sexualundervisningen när hemmet sedan gör tvärtom.
Hur ska man lära en ung kille att respektera kvinnor när han varje dag ser att det inte är så det ska fungera? Grundvärderingarna är helt enkelt fel.

Människor från varenda bransch har berättat historier om hur de blivit utsatta.
Jag skulle också kunna berätta hur mycket som helst men det är för mig inte värre än jag väljer att göra det. Jag har stått på krogen i tio års tid, sena nätter med fulla folk för att inte tala om politiska arrangemang där vettet gått ur när drickat kommit in.
Jag måste ju stå upp för mig själv och säga ifrån!

Senast igår var det rubriker om en femtonårig flicka i Lund som klarade sig undan en gruppvåldtäkt. Alla fem förövare beskrevs som tonåringar av utländsk härkomst.
De blir inte hjälpta av dessa pengar.

Min uppfattning är att attityder och beteenden mot andra människor kommer hemifrån.
För mig innebär dessa 120 miljoner kronor ett slag i luften för de som hade behövt läras ordentligt kommer inte ta till sig av den information de får ändå.
Kvinnor behöver lära sig att säga ifrån och föräldrar behöver lära sina telningar om de svenska värderingarna och alla människors rätt till sin egen kropp.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-metoo-regeringen-och-v-overens-om-satsning-pa-120-miljoner