tisdag 21 april 2020

En liten tendens till mindre dödsfall i Sverige..

Till trots av titeln så kommer jag använda detta inlägg till att starkt kritisera utvecklingen i vårt land. Inte gällande corona, covid-19 eller vem som säger vad, men jag ifrågasätter journalistiken.
Om det nu är så att en person som blir intervjuad inte klarar av vårt språk, kanske de med sin utbildning ska ifrågasätta?
Jag hade gjort det, men nu är jag som jag är med.
svt.se

"En liten tendens till mindre dödsfall i Sverige".
Mindre?
Ska de döda krympa innan de dör eller de tänker bara dö en liten bit?
Vårt språk missbrukas ständigt och jag vet att det förändras men jag har så svårt för att se detta.
Det bör ju rimligen vara så att det finns en tendens till FÄRRE dödsfall`i Sverige?

Ordet symptom stör mig med.
Jag inser att stavningen utan "P" nu också är godkänd men det bör då innebära att socialdemokraten som för så många år sedan ville ändra stavningen av juice till jos har vunnit.
Hon ansåg ju att språket skulle förenklas för att då skulle fler förstå.
Är det inte bättre att man lär sig att läsa mer istället?
Är jag sjuk har jag symptom, inte symtom.
En stor bov i detta är stavningsprogrammen som, åtminstone i min mobil, inte godkänner den korrekta stavningen utan bara den förnyade.

På ett av barnens favoritprogram pratade de om fritids.
I texten så stod det fritis.
Samma här.
Jag inser att vi inte kan hänga upp oss men förenklingarna som görs nu känns slappa och jag är oerhört konservativ i detta. Jag älskar vårt svenska språk och jag anser att det missbrukas och förstörs när diverse förenklingar genomförs.
Den svenska vi kommer se inom tiotalet år kommer vara långt ifrån den vi har nu, om vi ska godkänna att förenklingar görs utefter att människor inte förstår hur det skrivs.
Jag anser att vi ska anpassa oss åt dem som läst och inte dem som enbart stannar hemma och lever genom sociala medier.. jag tycker nämligen att fel stavningar och sär skrivningar tillstor del är en gåva från männ i skor som inte lästvidare.

För mig vänder vi bekymret när vi godkänner att det blir mindre dödsfall och inte färre.