lördag 21 maj 2016

Rätt låt vann!

Eurovision har verkligen slagit alla rekord! Tyvärr ingen behårad man utklädd till kvinna men en tjej från ett konfliktdrabbat land som sjunger fantastiskt till en melodi i D dur som häpnar alla med sin häftiga tongång och snabba ackordändringar..
Jag har ingen aning för jag har fortfarande inte hört låten.
Jag slutade titta och intressera mig när tävlingen helt uppenbart slutade att handla om musik och när det blev segare att titta på än en gammal såpa på tv.
svt.se

Precis så tänker jag nämligen. Eurovision songcontest må kalla sig för musiktävling men för mig är det inte längre det. Om det hade varit musiken som var det viktiga hade det inte behövts några stora scener eller ens en tvshow. Tävlingen kunde då sänts på radion vilket hade betytt att det var just musiken och hur det lät som var det viktiga.

Härom året vann en skäggig man utklädd till kvinna och de stora rubrikerna efter det var hur fantastiskt det var att visa Ryssland att alla människor är lika mycket värda. Jo, jag anser med att människors värde är primärt men var det inte en musiktävling?

I år hyllas Ukraina för sitt fantastiska bidrag!
De visade verkligen Ryssland vilka som var segrare och paralleller dras till den konflit som finns i landet med just Ryssland. Oavsett vad jag anser om den så är det för mig helt fel att en musiktävling handlar om politik. För politik blir det när varenda artikel efteråt handlar om att friheten har vunnit, att ingen kan tysta dem eller att hennes text verkligen sätter de stora hemska på plats. Hon önskade själv att låten inte hade behövts.

Jag tycker det är roligt för alla som nu tror att de fått ett musikintresse för att man varje år följer dessa tävlingar men för mig är det väldigt klart att det inte är så. På frågan "Vann rätt låt?" till några ungdomar i min närhet fick jag förklaringen att Sverige hade fuskat redan när Frans vann. Det hade fifflats med siffrorna för att Sverige skulle vara säkra på att bidraget som skulle visas i Stockholm inte skulle vinna då det blivit för dyrt att göra om detta igen. Frans låt var nämligen kass, han bara stod ju där och sjöng!

Ja, han kanske bara stod där och sjöng men han hade gjort låten själv och berättar i intervjuer hur roligt det är med musik. Han visar för mig att det finns musik på riktigt i tävlingen. Skulle det vara rätt borde de alla "bara stå där och sjunga", musiken måste ju nämligen vara det viktigaste i en musiktävling..

http://www.svt.se/kultur/musik/namninsamling-for-att-andra-esc-resultatet