onsdag 24 juli 2024

Turistskatt i Sverige?

Tursitskatt är ett fenomen som har dykt upp efter protester kring många medelhavsländer. Frågan har då tagits vidare till Sverige och alla kommuner har tillfrågats. Några tycker det hade varit bra om vi beskattat turister extra medan andra tycker att det är fel.

Jag tycker alltid att skatt är fel och vill se andra system för detta. Varje gång jag bilar i Europa förundras jag över saker. Tullarna är en sak.
Säga vad man vill om Frankrike, vilket absolut inte är mitt favoritland då de inte klarar av att vara trevliga, men vägarna är i toppskick. Betalvägarna, för det är dem jag kör. Det kostar ungefär 900 kronor att köra igenom Frankrike i en riktning och lika mycket på det andra hållet. Pengar som självklart är rätt!
De pengarna gör ju att vägarna är i toppskick!

I Tyskland är det vägarbete överallt och när man har kört nästan 600 mil så är det spännande att det första stoppet blir på E22. Alltid kö, för vägarna byggs om.
Man klarar inte att lösa problemen utan att det ställer till problem.

Jag vill inte ha någon turistskatt, men jag hade gärna haft betalvägar in i Sverige. Ta bort eller sänk vägskatten för oss svenskar och låt sedan dem som kör på vägarna betala dem. Som boendes i södra Sverige borde det vara en självklarhet.
Danskar, tyskar, litauer, polacker och andra turister men främst lastbilstrafik finns på våra vägar och kör här helt gratis. Hundra kronor per fordon hade räckt långt för att laga allt som går sönder så de ändå för service med allt. De betalar då för vad de använder och vi som inte kör där slipper kostnaderna.

En speciell, riktad turistskatt?
Det ser jag som något svårare.
Hur ska du veta vem som är turist?
Ska man bevisa var man är skriven då?

Förr kunde man skriva in att bara den som skulle bosätta sig i huset de skulle köpa, fick köpa det. Det var en kommunal regel och den kan jag se en vinning med. Då hade vi fått bort ockerpriserna och sluppit se en framtid med spökbyar längs med kusterna. Den som säljer vill dock förmodligen inte detta, men för samhällen och bygden i stort hade det garanterat blivit en vinst.

Oavsett, så inte mer skatt.
Den är redan för hög i Sverige på alla plan!