tisdag 18 september 2012

1,5 miljarder på rättsväsendet vs Kortedalamisshandeln

Under dagens öppnande av Riksdagen berättade vår statsminister Fredrik Reinfeldt att vi vill satsa 1,5 miljarder kronor till rättsväsendet. Det innebär alltså bland annat polisen, domstolar och kriminalvården. Jag tycker det är väldigt bra att dessa instanser får pengar och det behövs. Det händer väldigt mycket saker som inte borde hända i samhället och jag får vara gammaldags men min fasta övertygelse är att det till 99 procent är föräldrarnas fel. Att sätta ett barn till världen är för de flesta väldigt lätt gjort men att sedan ta hand om det och ge det en bra uppfostran, det lämnar man gärna till förskolan, fritids eller skolan. I en bra värld hade inte dessa pengarna behövts och i min värld kunde gott föräldrarna vara med och betala vad deras telningar ställer till med. Det bör inte vara samhällets problem att föräldrarna inte klarar av standardförfarandena i uppfostran av ett barn. Det värsta är egentligen att redan när du går in på en föskola kan du peka ut, stämmer förhoppningsvis inte alltid, vilka barn som kommer få problem i framtiden. Det är så uppenbart när man ser barnet i samverkan med andra och spiken i kistlocket brukar vara när barnets föräldrar kliver in och man förstår att alla barn i Sverige inte har samma chans till ett bra liv. De har fel föräldrar.

Domen från Kortedalamisshandeln kom idag och jag citerar från Sveriges radios hemsida;
  •  "De båda tonårspojkarna dömdes till ungdomsvård inom socialtjänsten och ungdomstjänst, 100 respektive 70 timmar, med så kallat ungdomskontrakt. De ska även betala ett skadestånd till mannen på cirka 130 000 kronor. "
  • "Tingsrätten konstaterar i sin dom att gärningen varit livsfarlig, mannen har tillfogats svår kroppsskada och ungdomarna har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Om pojkarna varit vuxna hade straffet för den grova misshandeln blivit 2,5 års respektive 1,5 års fängelse."
Killarna är födda 1996 och är alltså 16 år. De fel jag ser i det som är citerat är att straffet är patetiskt. Det är lika patetiskt om de vore vuxna. De sparkade honom i huvudet när han låg ner enligt vittnen och de får som straff för det ynka 100/70 timmar samhällstjänst! Det är mellan två och tre veckor för att ha använt någon annans huvud som en fotboll. Utöver detta lade de upp bilder på sig själv från rättegången där de skrattar. De skyllde dessutom på varandra. Döm dem alla då.
De kan inte dömas till ett vuxet straff för de är barn. Ok. De är barn. Det betyder att deras föräldrar ansvarar för vad de gör. Båda pojkarna och deras familjer är "nysvenskar".
Jag älskar alla människor och tycker att att alla ska få chansen till ett nytt liv. Jag tycker dock att dessa personer totalt har förverkat sin rätt att stanna i Sverige. Jag betvivlar att detta hade varit straffet de fått i sitt hemland. Då de då är barn och ska dömas därefter kan tyvärr inte deras familjer heller stanna. Om Sverige hade haft tuffare straff hade vi kanske sluppit sådana här händelser i framtiden för ett sådant rykte hade spridit sig väldigt snabbt.
Detta straffet visar i mina ögon att det är mer ok att sparka halvt ihjäl någon än att fuska med sin deklaration. Det är en sjuk värld vi lever i många gånger.
Jag hoppas lite av alla pengarna till rättsväsendet går till att ordna upp våra straff i detta landet. Jag hatar dödsstraffet (upprepar vad jag skrivit tidigare; det är för snällt) men knappt tre veckor för att nästan sparka ihjäl någon är för lite. Runt femton tjugo år kunde de fått om jag bestämt. Och då skulle det varit snällt för att de var yngre/barn.