tisdag 29 oktober 2013

Föräldraansvaret.

Är jag snygg? Ful? Vad tycker du? Den snyggaste som gillar har jag som bakgrund på min facebook/mobilen. Att fråga världen vad den tycker om alla möjliga saker är inte ovanligt och de flesta har förmodligen stött på det. Många ungdomar, främst tjejer, mår väldigt dåligt och tror att deras självförtroende blir bättre om många gillar hur de ser ut. Resultatet brukar bli tvärtom.

Som jag ser det är detta en produkt av ett extremt ytligt samhälle samt föräldrar som berättat för sina barn hur fantastiska de är alldeles för lite. Barnen har inte fått den självkänsla de behöver för att må bra. Självklart är det så att alla föräldrar, förhoppningsvis, gör sitt bästa men ibland räcker det förmodligen inte. Det finns även en stor skillnad på att berätta för ett barn hur fantastiskt det är. De ska veta att de, oavsett vad de hittar på, är älskade och alltid ska få ringa hem men de ska inte skyddas in absurdum när de har gjort något fel för då ska de få ta konsekvenserna av det. Sunt förnuft.
www.nattstad.se
Skönheten sitter i betraktarens öga.
Ukrainskt ordspråk

Attitydförändringen som har skett i samhället de sista tio femton åren går att ta på. Jag minns att jag, när jag började sjuan, såg upp till niorna. Förutom det faktum att de var gigantiska så var de två år äldre och detta respekterades. När jag sedan gick i nian kunde man möta en sjua som bad en att flytta sig på ett mindre trevligt sätt. Jag skulle än idag aldrig säga så till någon annan. Detta är femton år sedan. Jag är övertygad om att alla som jobbar inom skolverksamheten ser detta. Föräldrarna orkar inte ta konflikterna med sina barn så de tror istället blint på allt de säger. Ifrågasätts barnet av en annan vuxen får denne vuxne en utskällning precis som om det skulle kunna bli en lösning på problemet.

Artikeln berättar om en person som testat att lägga ut en bild på sig själv och som översköljts av taskiga ord och uttryck. Det är precis som om människor mår bra av att klanka ner på någon annan istället för att skriva något vänligt till någon annan.
Det är lätt att känna sig skyddad bakom en datorskärm.

Jag vet inte exakt hur man ska lösa detta men jag tror att en stor del i det är att ha bättre koll på vad sina ungdomar gör på nätet. Att lägga upp en bild eller film och fråga om man är ful är ett starkt tecken på att personen ifråga inte mår bra och jag ser det som ett stort skrik på hjälp.
Jag tror, att om föräldrar hade fokuserat mer på sina barn istället för sin egen karriär eller jobb så hade många av dessa problem försvunnit. Ett barn behöver inte alla prylar som finns, de behöver kärlek och trygghet.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/har-ar-barnen-som-staller-fragan-ar-jag-ful