fredag 6 december 2013

Ingenjörskonst att fylla i föräldraledigheten?

Ibland undrar jag om det är jag som är direkt trög som inte förstår, men när jag inser att detta tydligen är ett rätt allmänt problem känner jag en lättnad.
Ska man vara ingenjörsutbildad för att fylla i föräldraledigheten?

Då jag började jobba veckan efter att Lillan föddes behövde jag inte söka föräldraledighet då jag ändå skulle jobba lite och därför klarade inkomsten. Jag har jobbat sedan dess och har därför inte ens sökt min föräldrapenning än. Jag har hela tiden tänkt att "jag gör det sen".

forsakringskasssan.se
Nu har jag suttit och tittat på dessa lappar i ett par omgångar och kan känna att det fungerar kanske att fylla i lapparna om man har ett arbete med fasta tider och en fast inkomst men hur i hela världen ska jag kunna detta? Jag får skicka runt och få intyg och tider från vartenda ställe jag har en lön från. Det blir jobbigt. De pengar jag får för mötena i politiken räknar jag inte som "lön" men de är inte pensionsgrundande och räknas inte som underlag till en föräldraledighet.
Ringer jag och vill få hjälp är jag nummer 387 i kön.
Jag jobbar ju dagtid, när ska jag ringa för att hinna detta?
Internet hjälper mig inte och då jag har Windows 8, som jag för övrigt är nöjd med, går det inte att logga in via nätet då det inte är kompatibelt av någon anledning och inte ens personalen på försäkringskassan kan lösa det till mig.
De dagar jag har tid att göra detta, helgerna, är det ingen som kan svara i telefonen.
Hjälp!?

Hur kan det vara så att allt ska krånglas till in i det sista?
Varför kan man inte bara skicka in sin deklaration för de sista tre åren så kan de se hur mycket man har jobbat, var inkomsten kommer från, och basera summan därefter?
Detta om något borde vara enkelt.

Jag måste börja ta ut dagar då vissa måste tas ut det första året för att inte brinna inne och jag är inte intresserad av att ge de pengarna till dem. Jag har ju förtjänat dem och de är mina.
Jag får helt enkelt ta tag i detta men jag kan inte påstå att jag är speciellt intresserad eller engagerad av det.