onsdag 25 december 2013

Mer pengar till barn utan julklappar i jul?

Min kalla sida kommer fram. Kommuner kritiseras för att inte ge mer pengar till de som får, vad som i folkmun kallas för socialbidrag (egentligen försörjningsstöd), under julen. Kritikerna säger att dessa familjer borde få mer under julen då det är barnens högtid. De säger att det drabbar barnen att så inte är fallet.
Jag tänker inte alls såhär.

Jag är fullt medveten om att det med all sannolikhet kan hända de flesta att man någon gång under sitt liv måste söka socialbidrag och det är en rätt då det är därför vi betalar skatt. Vad jag minns är det dock ungefär samma personer som söker detta varje månad och återkommande vid högtider.
Jag tycker att dessa människor ska få hjälp men det fungerar inte att bara få rättigheter och inte skyldigheter.

Jag är inte gammal men har jobbat runt tio år i affärer. När jag började med det gick det att handla på socialbidragslapparna. De löstes in precis som en check. Det har jag inga problem med men under denna tid fick jag min bild klar av varför de personer som kom och betalade med dessa lappar gjorde det. Jag har aldrig sett så mycket "skräp" handlas. När inköpen består av Findus färdigrätter till hela familjen, köttbullar eller köttfärssås på burk, soppa på burk, chips, godis, läsk och ofantliga massor av tobak i olika former blir jag mest irriterad. Självklart ska man få hjälp om man behöver det! Det ska dock inte vara så att man kan få dessa pengar för att sedan leva på skräp som i slutänden vi som arbetar betalar. Det är dessa personer jag ser framför mig när jag tänker på att familjerna inte får mer. Det hade inte spelat någon roll hur mycket dessa familjer hade fått, de hade handlat "skräp" ändå.

Hade jag använt mina pengar till att handla tobak och färdigmat hade de inte räckt långt. Anledningen att jag har pengar är att jag än idag kan berätta vad vi lärde oss i femte klass om hushållning, att jag har fått lära mig hela mitt liv hur jag ska göra med pengar och att jag under hela mitt liv fått veta att jag måste spara pengar. Den dag det går sönder någonting måste pengar finnas att betala det med för att slippa en massa små lån som ruinerar ekonomin. Jag bor där jag bor med de förhållandena jag har idag för att jag har sommarjobbat sedan tidiga tonåren, jobbat obekväma tider och skippat festandet under högskoletiden. Jag sparade de pengarna istället.
brohofsslott.se
I mina ögon finns inga fattiga barn utan det är barn med föräldrar som inte har ett hum om vad ekonomi är. De gör sina barn fattiga genom att inte tänka. För mig är det dock självklart att barn, inte under några omständigheter, ska utsättas för att föräldrarna inte kan ta ansvar så självklart ska de få julklappar. Jag tänker dock inte som media utan såhär:
Föräldrarna kan istället för att få pengar ge socialen en lista på vad barnen önskar sig så kan socialen handla julklapparna. På så sätt går pengarna dit de ska i det första skedet i alla fall.
Julklapparna kunde sedan fått hämtas dagen innan eller kan socialen ordna ut dem där de ska.

Jag inser att många tycker att detta är en hemsk syn på andra människor men min åsikt är att det är det bästa sättet för att verkligen se till att pengarna kommer till dem det ska.
Jag tänker likadant med maten. Familjerna jag minns sedan min tid i affär skulle varit tvingade att redovisa vad de handlade så att de sedan kunde fått en matlagnings eller ekonomikurs. De som ändå inte skulle klara upp detta så finns det faktiskt väldigt bra sätt att ordna det på idag:
Matkassen!
Kommunen med socialen i spetsen kunde lagt ut detta på entreprenad för att sedan se till att alla de familjer som är i behov av socialbidrag fick en av de stora delarna, maten, i form av en matkasse varje vecka. Där finns både recept och kostcirkeln genomtänkt.

Jag tycker alltså att barnen ska få julklappar och något extra till jul, jag tycker dock inte att det ska ske genom pengar till föräldrarna som med stor sannolikhet inte klarar att handha dem rätt.
Barnen ska alltid gå först!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5742305