måndag 27 november 2017

Totalt skrämmande.

Glöm aldrig.
Förlåt, men glöm aldrig så ska inte misstagen upprepas.
Det som hände i Mellanöstern och forna Jugoslavien under mina tidigare tonår var fruktansvärt och att nu höra att skolorna i dessa områden inte ens lär eleverna vad som verkligen hände är skrämmande. Rektorn på skolan ansåg inte att det var av intresse att tala eller berätta om att den värste mördaren sedan andra världskriget hade blivit dömd.
sr.se
Jag tog upp det med mina elever då vi ofta tittar på nyheterna.
Jag tycker inte man ska döma någon som inte var ansvarig för det idag men vi får absolut inte glömma. Det ska varken förfinas eller förvärras utan sanningen ska berättas på ett sätt så att de som växer upp idag är medvetna om hur nära detta hände oss.

Jag var i mina tidiga tonår och minns bara att det kom mycket människor till Sverige. Många av dem blev mina vänner och jag har aldrig brytt mig från vilket av dagens länder de kom ifrån.
Många av dem hade det desto värre. Jag har varit med när människor plötsligt slutar prata med varandra för att de inser att de tillhör en varsin folkgrupp, barn som inte tilläts leka för att deras fäder varit ovänner i hemlandet och människor som inte förlåter.
Barnen idag kan inte hjälpa detta.
När en massmördare nu blev dömd pratar hela världen om det men inte området han styrde över.
De tycker nämligen att saker och ting överdrivs.
Hur ska dessa barn se på världen den dag de börjar röra på sig?

De som påstår att världen inte visste ljuger.
Ingen visste kanske detaljerna till en början men alla visste att något var fel.
Efter hand som människor flydde blev detaljerna klara och trots det blundade vi.
1995 mördades över 8000 män och pojkar i Srebrenicamassakern och idag, 22 år senare sitter rektorn för skolan där och anser att Ratko Mladic bör släppas fri.
Rektorn tycker inte att det har skett ett folkmord.

Jag tror inte på att man ska förändra saker som i nutid känns fel.
Jag tror att man ska upplysa istället för upplysning förändrar inte det som skett men synen på händelsen förändras. Så tänker jag om allt.
Genom att förneka och envist vägra se vad resten av världen till slut såg, visar man själv hur inskränkt man är. Män och pojkar mördades på grund av sin religion och vilket folk de tillhörde. Det är helt sjukt att veta att detta skedde under min uppväxt men trots det tas det inte med i svensk skolundervisning mer än som nu när det tas upp under nyheterna på Lilla aktuellt.
"Modern" historiskrivning anses inte vara alls lika viktig som den tidigare.
Barn ska idag prompt veta stenåldern, järnåldern och senare främst andra världskriget men de har ingen aning om vad som skedde i Srebrenica, under Vietnamkriget eller varför Berlinmuren byggdes och föll.
Min önskan är att skolan skulle moderniseras.
Ingenting ska tas bort men fokus borde omdirigeras en hel del.

Jag är tacksam att Mladic aldrig mer kommer att få komma ut.
Det är en form av upprättelse till alla de människor som har fått lida på grund av de beslut han tog.

http://t.sr.se/1oPDbIS
http://t.sr.se/2iLVwgv