onsdag 6 april 2022

Kränker du ditt barn?

Flera länder har redan lagar för när föräldrar får lägga ut bilder på sina barn, och nu vill Institutet för juridik och internet (IJI) samt Statens medieråd att regeringen utreder hur det ska se ut i Sverige.
Att som förälder lägga ut bilder på dina barn - det borde nämligen, enligt dem, innebära ett straff då det kränker barnets rättigheter.

Jag är en förälder som aldrig lägger ut bilder på barnen.
Inte för att barnen är speciella på något sätt, utan för att jag inte anser att det ska ligga på internet innan de själv säger att det är ok.
Den stora frågan måste nämligen bli om barnen blir sötare eller bättre bara för att alla andra kommenterar dem. Uppstyltade i fina kläder, leendes eller gör barnen något dumt eller roligt?

Den främsta anledningen till att jag inte lägger ut bilder är att förutom barnens egna integritet så är fritidsintresset politik inte något som slår högt i mångas ögon.
Det hände till och med för några år sedan att barnen hotades och till mig kom informationen att de var en samhällsbelastningen som lätt kunde tas bort.
Då är jag glad att det inte finns bilder.
Det är bara de som känner barnen som vet hur de ser ut.

Jag kan visserligen förstå att sociala medier är ett bra sätt att följa familjen och vännerna på, men det går också att ha privata grupper.
Ibland funderar jag mycket över just det där.
Blev maten godare för att alla fick se den?
Barnen bättre?
Sötare?
Känns det bättre för att många gillar eller hjärtar bilden?
För många är det nog så.

Allt handlar om klicken och för mig är det skrämmande.
Bilderna som ska visa upp den perfekta världen är nämligen många gånger viktigare än det faktum att man faktiskt ska vara med barnen och umgås.
Men.. det ser bra ut på en bild.

En sak är enligt mig säker, och det är att barn idag inte väljer att bli exponerade.
Deras föräldrar tar det beslutet åt dem.