fredag 16 februari 2024

En av de absolut största.

"Om man lever i en ankdamm,
och är fullständigt till freds.
Tror man snart att gölen är en ocean".

Björn Afzelius texter är många och desto mer man lyssnar, ju bättre är de.
Både på min fritid och i min undervisning så använder jag dem frekvent och texten ovan är en av de absoluta favoriterna. Tankar i Ligurien kan slå alla med häpnad.

Hans texter visar att politiker var korrupta och självupptagna redan då, långt innan jag själv blev aktiv. Texterna visar att människor är inskränkta och verkligen höjer sig själv till skyarna när de borde använda tiden för lite eftertanke istället.

Låten Evelina var en av mina favoriter som liten och kvinnan han sjöng om, någon som alltid var positiv, glad och inte såg hinder. Jag ville alltid vara som henne. Se lösningar istället för hinder och detta bär jag med mig än. Liveversionen är helt fantastiskt bra!

Den där ankdammen.. den finns på många ställen.
Människor som skriker högljutt över saker eller självklart tror att det just de gör är rätt.. de är för många. Att vara lyhörd och förstå att det är skillnad på människa och åsikt, det klarar få.
Skilja på sak och person.
Jag har aldrig haft ett problem med det och skulle aldrig döma någon ohörd.
Jag har självklart och åsikter, men jag kan många gånger förklara dem.
Något av det lägsta jag vet är människor som inte klarar av att bete sig som normala människor och kläcka ur sig ett "Hej" när man möter någon.
Människor i storstäderna tror att jag är pestmittad när jag traskar runt och hälsar på alla jag möter men så får det vara. Jag kommer från ett samhälle där människor som inte klarar att säga hej är utbölingar. Människor som är fina i kanten och ställer sig själv på en piedestal.
Som lever i den där ankdammen.

Tusen bitar, Juanita, Evelina, Tankar i Ligurien, Sång till friheten, Till min kära.. listan tar aldrig slut.

Idag är det tyvärr 25 år sedan Afzelius dog och det är en sorg för hela Sverige.
För er som fortfarande inte har upptäckt honom så ge hans musik en chans!
En hyllning åt Afzelius!
Låt hans musik flöda!