tisdag 6 februari 2024

J*vla motherf*king.. föräldraansvar.

Att växa upp har genom alla tider varit svårt på sitt sätt.
Ingen behöver idag kämpa för att få mat, men att stå emot trycket både som barn och som vuxen är inte lätt. Får ditt barn ha Snapchat?
Instagram?
Andra sociala medier eller spela spel där du mördar varandra?

Det är inte lätt att vara barn och inte få vara med, men det är inte heller lätt att vara förälder och säga stopp. Det är tolv, tretton eller äldre åldersgräns för många av dessa appar. 
Trots det så har många barn tillgång till dem i betydligt lägre ålder.
När de sedan inte klarar att sätta stopp för vissa beteenden så säger man till alla andra att de ska kontrollera sina barn och vad de gör, men de förstår inte att deras egna barn är en del av problemet.

Första gången jag upptäckte bekymren kring detta var för nästan femton år sedan. Det var fullt liv i en klass på morgonen och efter lite om och men så visade det sig att de hade blivit ovänner på MSP, Movie Star Planet, under helgen. 
Det var ett ställe att "hänga på" i mobilen.
Det gick inte att bedriva en lektion på grund av allt som hade hänt och föräldrarna kopplades in. Många kanske tänker att föräldrar är tacksamma när de får veta att deras barn har gjort något men tyvärr är det sällan så. Utöver det tar de sitt barns parti utan att ens ifrågasätta.
I detta fallet hade barnet raderat allt den själv hade skrivit som inte var snällt, men ett annat barn var snäll och visade även den delen.
SEN blev det tyst.

Har du gett dina barn appar?
Se då till att ha koll!
Det är katastrof att detta ska läggas tid på i skolan.
Tekniskt sett är det ju så att föräldrarna har godkänt att deras telningar använder vissa medier, men när de sedan inte klarar upp det så skyller man på alla andra.
Har du godkänt att ditt barn får en massa appar, se då till att de kan hantera det!
Fungerar inte et så är det inte svårare än att det går att radera hela appen.

Barn måste förstå sina skyldigheter och inte bara sina rättigheter.
Ska du ha appar så se till att vara trevlig!
Det är ditt ansvar som förälder!