söndag 7 juni 2020

Det kulturfientliga Sölvesborg.

Jag är uppvuxen med musikskolan.
Jag hade sedan tidigare redan ett starkt musikintresse och ansökte till musikskolans undervisning så fort det var möjligt. Jag var självlärd på orgel/piano men kom in både på tvärflöjt och fiol vilket jag sedan fortsatte med. Så länge jag gick i grundskolan fortsatte jag att spela på de lektioner som erbjöds. På fritiden blev det musikskolans orkestrar med allt vad det innebar.
När jag blev äldre fick jag börja i Sölvesborgs musikkår (som precis har mottagit BLTs kulturpris!), som ofta besöktes av ordföranden från fritid och kulturnämnden. Han kom och kollade av läget.
Det musikskolan lärde mig gjorde även att jag kunde börja spela i Listers Blås där jag fick träffa oerhört mycket eldsjälar.
svt.se

Efter hand lärde jag mig själv fler instrument och när polletten till slut trillade ner, och jag förstod sambandet mellan alla instrument så gick det fort.
Jag spelar saxofon idag. Gitarr, trummor, piano, ukulele och grunden i bas.
Väggarna i mitt hem är pyntade med diverse musikinstrument.
Jag läste vidare och läste in musikdelen av läraryrket och idag arbetar jag själv som musiklärare och stormtrivs med att ha min stora hobby, som mitt yrke.
Allt detta är tack vare den kultursyn som Sölvesborgs kommun har haft.

Jag brukar beskriva mig själv som en blå människa med en röd själ.
Jag uppskattade Sofia Lenninger och det arbete hon alltid lade ner, för jag mötte inte bara henne i ett politiskt rum. Jag mötte henne även i verksamheten som jag själv deltog i vilket gjorde att jag såg vad hon gjorde.

När corona drog in så slogs den stora trumman igång.
Viktigast av allt är nämligen de rubriker som ska finnas, för att Sölvesborg ska sättas på kartan.
Hur är egentligen relativt oviktigt, bara det sker.

Man skryter om att besöksförbud infördes inom äldreomsorgen - jo, för alla som arbetar där kan verkligen berätta hur nedsprungna de är av besökare varje dag. Se till dig själv om du hade en äldre på ett boende innan detta hände; Sprang du på boendet flera gånger varje dag?
Smittspridningen kommer, om den kommer, från personalen.
Varför började man inte med att begränsa personal som arbetar på mer än ett ställe, istället?

Hemleverans av mat ordnades. Jo, det har Matöppet i Hällevik alltid haft men nu fick alla tillgång till deras system men tro det eller ej - vi GER servicen till alla som kommer till kommunen, fast att de inte ska komma hit. Gratis. Alla som betalar skatt här bekostar sommargästernas service.
För att inte tala om dem som kommer hit och har rätt till omvårdnad, fast att de inte ska vara här! Men då är man tyst..

Man tog bort penningspärren för dessa inköp och säger att alla ska ha munskydd!
Dessa kom efter några veckor och alla ska ha dem. Tja. Vad ska ni göra när människor inte tar på munskydd som inte ens sitter tätt?
Dessa munskydd, för alla dessa pengar, skyddar de verkligen personalen och brukarna?
Man kan undra vilken verksamhet som ska lida av det i nästa budget för pengar, det kostar det.

Isolerade platser. Jo, Sölvesborg är verkligen drabbade av corona. 274 personer i HELA BLEKINGE har drabbats och av dem har fem (5) personer dött. Avdelningen är snart utnyttjad till maxgränsen.. Jag är ironisk.

Och då till de saker som stör mig mest:
Biblioteket stängde med hänvisning att det var en smittokälla.
Musikskolans en-till-en-undervisning stoppades.

Det är alltså ok att gå till Systembolaget och köpa alkohol, köra till affären och handla, gå in i klädbutiker och besöka restauranger. MEN, du får inte låna en bok på biblioteket för där kan du bli smittad.
När såg någon en rusning till biblioteket!?
De kunde ju satt linjer i golvet och haft restriktioner med handskar och sprit där med, men nej. Rubriken var viktig!
I Sölvesborg gör vi jättemycket och agerar snabbt så att vi kan påstå att alla andra gör för lite!

Musikskolans undervisning för barn, som är så viktig för många, den fick inte ske. En undervisning där du sitter en till en och kan ha flera meter mellan. Den får inte genomföras. Musikskolan försöker så gott de kan genom att föra undervisningen på nätet, men det blir inte bra för eleverna är för unga och det blir svårt att få känslan att fortsätta.
Samtidigt kan samma barn utan bekymmer åka till fotbollsträningen.

Syns inte dubbelmoralen?
Öppna biblioteken och musikskolan för även om kanske inte alla individer anser att dessa saker är viktiga, så är vi många som tycker att de är det.
Jag förstår varför man kallar Sölvesborg för kulturfientligt när man låter sådana här beslut stå fast av ren envishet, istället för att låta det logiska tänkandet vinna.
Jag hade aldrig godkänt dessa beslut.

Jaga ni Tegnell, men låt barnen och medborgarna i Sölvesborg få musicera och låna böcker som vanligt.

https://www.dn.se/debatt/tegnell-maste-ta-ansvar-for-misstagen-och-avga/
https://nxt.blt.se/debatt/varfor-har-biblioteket-i-solvesborg-stangts/
https://regionblekinge.se/halsa-och-vard/for-vardgivare/smittskyddsenheten/information-om-coronaviruset.html