onsdag 28 december 2011

Den så kallade listersjukan

Finns det något som kan göra mig riktigt arg är det när folk säger "listersjukan". I mina ögon visar det hur många korkade trångsynta människor det finns på vår planet som dessutom inte tänker innan de pratar. Ännu värre är att jag fortfarande hör människor försvara det. Alltihop kommer från början från den "fantastiska" Herman Lundborg som levde i Sverige sent 1800tal och början på 1900talet. Han var fascinerad av olika raser och var övertygad om att han tillhörde en bättre sort. Något som känns igen?
Han åkte runt i Sverige och studerade likheter mellan en sorts epilepsi och släktskap genom att bland annat mäta skallar på människor, hur långt det var mellan ögonen och så vidare. Känns det igen?
Han var bland annat på Listerlandet här i Blekinge och han kallade den undersökningen för Listerundersökningen. I hans förvridna värld kom han fram till att det var något udda avstånd mellan några kroppsdelar och kom fram till att detta var fel. Efter han hade åkt runt överallt och gjort sina "undersökningar" åkte han till Uppsala och startade världens första rasbiologiska institut där de bestämde sig för att börja tvångssterilisera människor som inte ansågs bra för rasen. Känns det igen?
Gissa vem som tog till sig hans forskning och fortsatte i hans spår? Namnet är Adolf Hitler. Någon som känner sig stolt för vad han åstadkom? Han tyckte också att detta med den rätta rasen, rasbiologi och experimenten på stackars oskyldiga människor var ok.
I sin samtid blev Herman Lundborg både hyllad och hatad. Idag är man överens om att han inte var riktigt som han skulle och en självgod nationalist som tyckte att hans egen ras var den bästa. Någon som tycker det idag?
Samtidigt som han gjorde sina experiment och skrev sina böcker gavs det ut en annan bok om olika raser. I den boken är det beskrivet att om man har en stor bassäng fylld med hajar och samtidigt slänger i en vit och en svart person kommer hajarna hellre äta upp den svarta personen för de luktar mer illa. Vem skulle påstå det idag? Ingen! Ändå påstår folk att det som skrevs i dettas samtid av en superrasist är rätt! Jag blir så trött på att folk uttalar sig när de inte vet. Listersjukan finns inte och har aldrig funnits och den som påstår det tycker också att svarta människor lättare blir uppätna av hajar.