torsdag 9 oktober 2014

Sverige: så litet men ändå för stort.

Bli inte sjuk i fel landsting.
Lika men ändå olika och på något sätt blir det så att människoliv sätts emot varandra hur fel det än är. Att värdera vem som ska leva, vem som ska få chansen och vem som inte ska få den är inte lätt.

Vissa mediciner som kommer kostar fruktansvärt mycket pengar.
Så mycket pengar att denna medicin till en person kan ge tiotals andra människor en chans.
Om pengarna inte räcker till alla, vem får då medicinen?

I princip tycker jag det är fel för vi betalar alla skatt för att kunna få den vård som behövs. Få de mediciner man behöver den dag man blir sjuk och hade detta varit min anhörige hade jag gjort allt för att det skulle gå. Jag vet att det finns de som flyttar mellan länen för att få det de har rätt till.
sn.se
Anledningen till detta är att vi inte har samma tänk i alla landsting.
Att vi inte har samma regler att följa i landets lika delar.

För många år sedan var jag på utbildning i vår huvudstad där jag började prata med en man som drev ett företag som skapade moln. Detta är snart tio år sedan och det här med icloud var inte på samma sätt som idag. Han berättade att han jobbade på att skapa nationella moln för landstinget och jag minns att jag blev eld och lågor.
Detta finns dock inte ens idag.
Söker du vård i olika landsting syns det inte vad du har gjort innan.
De vet inte vad du har gått igenom eller har för medicinska behov.
För mig är det strax över milen till länsgränsen och den ställer till det när jag söker vård.
I min värld borde det vara väldigt enkelt att ha ett nationellt system som fungerar var man än är i vårt avlånga land men tyvärr är det så, inte för att jag har något emot valfriheten, att varje landsting själv upphandlar sina system och därför tas det inte alltid hänsyn till vilket system alla andra har.

Det som verkar så lätt är det inte.
Jag lider med de familjer som inte får den medicin som förlänger deras anhöriges liv och hoppas på förändringar i framtiden även om det inte kommer de som redan drabbats till godo.

http://www.svt.se/agenda/fick-vanta-pa-ny-dyr-cancermedicin-avled