söndag 27 juni 2021

Inlåst i en varm bil.

Min stora flicka är född i maj 2013. 
När vi gick ut med henne från BB i Kristianstad så slog värmen mot oss när dörrarna öppnades. Det var som att stiga av planet i ett varmt land, där man slås utav att det är olidligt varmt när man kommer från det kalla. En så varm dag att hon inte kunde sättas i bilen utan alla fönster fick öppnas och AC:n startas för att det skulle fungera.
När bilen startade kom nyheterna igång.
En pojke nere i Skåne hade avlidit då föräldrarna hade glömt honom i bilen samma morgon.
En ångest som ingen borde få uppleva. 
Varje gång min flicka fyller år så tänker jag på denna familj för jag får ont i magen över hur man kan leva vidare. Det hade nämligen kunnat vara jag då jag med jämna mellanrum är väldigt tankspridd. Hörlurar, nycklar och mobiltelefon försvinner ständigt och dyker upp på diverse ställen som jag inte minns.
Incidenter och olyckliga omständigheter gjorde att det barnet dog.
I min värld borde alla minnas och förstå efter detta.
Du kan aldrig lämna varken barn eller djur i en bil.
Det spelar liksom ingen roll om det ens är lite öppet och jag hade inte tvekat en sekund för att slå sönder en ruta. Någonstans måste man tänka efter och se.

I veckan hände samma sak igen.
Skillnaden var att någon faktiskt såg barnet i bilen, ringde dit människor och de slog sedan sönder rutan gemensamt så att barnet kom ut och kunde räddas.
Hur tänkte man då!?
När temperaturen i skuggan går över tjugo grader så blir en bil olidligt varm på en väldigt kort stund. Jag skulle inte ens lämna barnen i bilen en vanlig dag såvida jag inte vet att det är lugnt.
Ska jag inom den lokala affären ser jag bilen från kassan och rutorna är då helt nere.
Det brukar sluta med att bilen tutar och att bilen är full med tuggummi men hellre det än att det skulle hända någonting. Jag hade aldrig gjort det någon annanstans för vad skulle jag göra utan barnen?
Att lämna dem ensamma kan innebära att andra tar sig in i bilen, att någon utsätter dem för något eller att det faktiskt blir för varmt.
Tänk efter före, för ingen förälder borde behöva uppleva att det händer barnen någonting.
Ingen.
Jag är så tacksam över att det gick bra för detta barnet.

Bild från svt.se