söndag 27 februari 2022

Mänsklighetens ansikte.

Jag följer mycket media och tänker nog inte alltid som alla andra.
Jag lider med alla som är drabbade i Ukraina, men i det hela måste man också förstå hur det ser ut i det stora. Vi välkomnar människor hit från Ukraina, men faktum är att människor i Ryssland inte heller vill ha det såhär. Ska då alla från Ryssland med få komma hit?
Ska vi öppna våra hjärtan för alla?

Jag förstår att människor flyr och att anhöriga är oroliga.
Jag tycker att vi ska hjälpa på det bästa sätt vi kan och med lite önsketänkande så blir detta kortvarigt. Ingen tjänar nämligen på ett krig och det bör alla instanser förstå.
Det är dock få som är med i kriget och i det hela bör man förstå att media i Ryssland många gånger är hjärntvättat. De visar en bild som inte stämmer och som ger dem rätten att göra som de gör.
Protesterna - där ryska medborgare faktiskt riskerar tortyr och fängelse - har dock kommit igenom i flödet. Folket vill inte detta utan det är Putin som drar i dessa trådarna.
Varför?
Jag är ingen expert.
Jag ser tankarna om USA och labb i Ukraina.
Hoten om NATO och alla politiker som högljutt nu anser att precis ALLT ska göras.
Väck inte den björn som sover.
Sätt en flagga i sociala medier och stöd människor i Ukraina.. både människorna i Ukraina och Putin får känslor för detta. Eller inte. Den lilla människan kanske mår bättre i det hela men det hjälper inte någon.

I alla lektioner jag har om historia så är jag alltid väldigt noga med att påpeka samma sak som jag nu tänker påpeka här med. De som krigar, de väljer sällan detta själv.
I alla krig är det nämligen offer som inte har fått en chans och när du kanske ställs mellan att kriga eller dö så har alla förhoppningen om att få leva lite till.
Barnsoldaterna i Afrika sitter färskt i minnet.
När de tvingat barnen att avrätta sina familjemedlemmar så blev de perfekta soldater för de saknade all form av empati. Det gjorde inte att de hade valt det.
De blev mer eller mindre tvingade.

Så jo, självklart lider jag med Ukraina och dess befolkning.
Skyll dock inte på Ryssland eller dess medborgare i stort för detta är inte deras val.
Det är deras ledares val och om den enda information de får än den han för fram, då är det inte lätt att säga emot. Källkritik är inte allas största och starkaste sida och det har pandemin visat oss många gånger om.
Saker är inte alltid som saker ser ut att vara i media.

Ska vi då hjälpa människorna i nöd?
Ja, självklart. 
Alla kan dock inte komma till Sverige och om de kommer hit så tänker jag att vi kan använda den modell vi hade under min uppväxt. Människor som då kom till Sverige fick ett lån och började arbeta några dagar efter. Lånet skulle betalas tillbaka för då trodde man inte på daltandet.
Man trodde att människor mådde bra utav att jobba och förtjäna sitt uppehälle.
Så, hjälp människor till självhjälp och det anser jag är detta rätta i allt.

Ett starkt stöd för alla som nu lider i det som händer och min förhoppning är att det går över snart.