söndag 1 oktober 2023

Krascha ekonomin för miljöns skull?

Miljön och detta ständiga klimattänk är väldigt spännande.
En undersökning har nu gjorts där människor har fått frågan kring hur mycket ekologisk mat de handlar. Ingen av dem som blir tillfrågade säger att de har dragit ner på den ekologiska maten men en person erkänner att det handlar lite om priset.
Förmodligen den ende som var ärlig men i detta ser jag ett bekymmer.
Är det så viktigt att produkten du köper är ekologisk?

Jag kan dra ett exempel, för enligt mig handlar det om pest eller kolera.
Jag äger en papegoja som är riktigt bortskämd och enbart och helst bara äter cashewnötter.
De får inte vara behandlade på något sätt så de är ekologiska.
Problemet är att när dessa nötter inte är behandlade på något sätt, så finns risken att de innehåller insekter som inte är så trevliga.
En av dessa fick jag hem.
Indisk måttmal spred sig i hela huset och efter många om och men så visade det sig att det enda sättet att få bort dem på var att ta dit en firma och spruta gift.
Ett gift som var så pass starkt att man inte skulle vara i huset och helst inte sova i anslutande rum på rätt några timmar. En måttmal lägger ungefär 800 ägg så antalet mått som spred sig var oerhörda.
När jag pratade med saneringsfirman så berättade de att detta var ett vanligt bekymmer och att just naturgodis av olika slag var skyldiga till mycket av det.

Om man då ska se på den sammanlagda miljön kring dessa nötter, så skulle de egentligen inte importerats alls. Nu görs det ändå, men då bör man kolla på om det är bäst att bespruta alla hem i Sverige som får in ohyra på grund av dessa djur, eller om det är bättre att göra det på plats när de ska plockas!?
Jag vet vad jag anser.

Så handlar du ekologiskt?
Det händer, men det är verkligen inte en regel.
När valet står mellan att betala elräkningen eller att fundera över vad jag handlar så blir valet enkelt. Däremot finns det väldigt mycket närodlat när man bor på landet och det värnar jag högre.
Vi kan köra till bönderna för att köpa allt grönt och butikerna tar ofta in det lokala vilket jag anser är betydligt bättre ur den sammanlagda miljöaspekten än att det står ekologiskt på en klisterlapp.
De där lapparna kan nämligen luras en hel del.
För ett tag sedan såg jag ett veganskt vin.
Jag fick fundera en lång stund och gå igenom hela processen i mitt huvud för att komma fram till att suck! Ytterligare en PR-kampanj.
Vilket vin skulle innehålla kött!?

Ekologiskt.
Gör det om du vill eller kan, men jag föredrar närodlat och tycker det är toppen att jag fortfarande kan plocka cocktailtomater i växthuset.