måndag 7 december 2020

Att sköta sig själv?

En av 1900-talets absolut bästa författare om någon frågar mig.
Jag har varit en bokmal under hela mitt liv och Roald Dahls böcker har alltid funnits där.
Skräcken när Häxorna faktiskt blev film och visades på tv satte sina spår.
Att han var en oerhört duktig författare betyder dock inte att han varken var trevlig, snäll, överviktig, smal, godhjärtad, ledsen, vacker, generös.. inget. Det betyder absolut ingenting.
Jag tror nämligen att människor kan vara mångbottnade men tyvärr så finns det oerhört många där ute som inte kan skilja på det viktigaste som finns: Sak och person.

Roald Dahl uttalade sig antisemitiskt flera gånger innan han dog.
1990. 
Han har alltså varit död i trettio år men nu går hans familj ut och ursäktar hans uttalanden kring judar.
Han har bland annat skrivit att judar är snåla.
Förkastligt allting, men för mig blir detta tudelat.
Jag tror inte på arvsskuld.
Jag anser inte att hans barn eller barnbarn bär någon som helst skuld till vad han gjorde eller inte gjorde och såvida de inte har ett papper där han verkligen har skrivit ner att han inte menade det han sa, så blir det för mig tramsigt.
Du kan aldrig ursäkta någon annan och likaledes inte heller skämmas för någon annan än dig själv.
Sköt dig själv och skit i andra.

Dahls familj kan självklart säga att de beklagar sin anfaders uttalanden, men de kan inte göra dem ogjorda. De kan bara säga att de inte delar hans åsikter och det hoppas jag verkligen att de inte gör.
Antisemitismen har nämligen inte minskat i omfattning här i Sverige, utan har tvärtom blivit större.
Problemet är dock inte män med rakade huvuden, bomberjacka och stålhättekängor utan män med en religon där de många gånger är från det land som till och med har inskrivet att de aldrig ska sluta hata judar. Palestina hyllas ofta i Sverige men så ser sanningen ut.
För mig är detta absurt då ingen någonsin kan dömas för något annat än sina egna handlingar.

Om jag mördar någon så kan inte mina barn hjälpa det.
Om min vän skulle bli den värsta rasisten och dömas för hets mot folkgrupp, så kan inte jag hjälpa det. Det betyder, för mig, dock inte att något annat inte kan vara bra.
Hitler ska ha varit en duktig konstnär. Det betyder inte att han inte var fruktansvärd på andra sätt.
Det betyder dock inte att tavlorna måste räknas som fula.
Jag lyssnade på en pod om Clark Olofsson. Förmodligen en av Sveriges mest kända brottslingar, men många beskriver honom som underbar för det faktum att han rånar och skjuter behöver inte betyda att han inte var snäll vid dem han tyckte om. Man kan tycka om en person men avsky dennes handlingar.

Roald Dahl har skrivit magiska böcker som fängslar barn i hela världen och hans liv var ingen dans på rosor. När jag läste SVJ och förstod att den var tillägnad hans döda dotter så kommer tårarna. Han gjorde fruktansvärda uttalanden, men de måste stå för honom.
Västvärlden ska inte ens tänka tanken på att det finns en arvssynd för då måste vi göra om hela samhället. Urskulda, försvara eller fördumma ingen utan för fram vad du själv tycker.

Dahls familj tycker inte om hans uttalanden och det tycker jag är bra.
Det ska dock inte behöva stå till svars för dem.