lördag 19 december 2020

Ett stort tack!

I ett panikslaget Sverige får de logiska rösterna väldigt lite fokus och min förvåning vecka för vecka, är att människor med utbildning inte ifrågasätter den information de får till sig.
Jag vill med detta skicka en stor eloge till Carl-Vincent Reimers som skriver ledaren i Blekinge Läns Tidning. Tyvärr får inte detta förnuft tillräckligt stort genomslag.

Samtidigt som regeringen ändrar restriktionerna, som på samma sätt som allt annat är helt och hållet anpassat efter situationerna som uppkommer i Sveriges största städer, så kommer det fram någon som ifrågasätter.
Regeringen rekommenderar nu munskydd i kollektivtrafiken under trängsel - här brukar bussarna köra tomma och de få gånger det faktiskt sitter människor i dem så är det skolelever. De som nu inte får komma till skolan längre.
Krogen får bara ta emot sällskap på max fyra personer.
Min familj får alltså inte gå ut och äta längre för vi är sju personer vilket gör detta helt absurt. En familj är inte Stockholms genomsnitt på två vuxna och två barn.
De får inte heller servera alkohol efter klockan åtta på kvällen.
Grattis! Vi kommer få se desto fler fester i hemmen. Det kommer också skapa, utöka, en marknad som man inte skattar för.

Det ska bli minskad trängsel på köpcentrum och gym. 
Vem ska jaga det?
Svenssonpoliserna som på nätet är bäst i världen och sköter alla regler samtidigt som de säger till alla andra hur de ska leva?
Eller polisen ska släppa mord och våldtäkter för att jaga "syndare"?
Gym? Nu är det ju inte så att det är ett SATS-gym med 1000 inskrivna överallt i Sverige.

Museum, badhus och idrottshallar bör stängas.
Men det är ok att aktiviteter fortsätter för barn?
Fördelen med att jobba i skolan är alla dessa underbara barn som med glädje berättar allt de gör eller inte gör. Är en avslutning inomhus med laget ok?
Men du får inte gå till ett museum?

Mellandagsrean får skötas via nätet om den ska hållas. Verkligen jättebra. Systemet kommer att knäckas.
Fortsätt arbeta hemifrån ni som kan!
Här var alla restriktioner, och sedan läser jag vad det står i BLT:
"Dagens pandemi tillhör de mindre dödliga i historien men har samtidigt utlöst oproportionerligt dramatiska reaktioner".

"Denna pandemi har förmodligen skapat störst reaktioner sedan digerdöden på 1300-talet. Trots det är covid-19 en av de mindre dödliga pandemiska sjukdomarna. Spanska sjukan var långt värre. Reaktionerna står inte i proportion till skadan".

"Den senaste pandemin vi genomlevde var Hongkonginfluensan som bröt ut 1968. Historiskt är det mycket sällsynt att vi inte haft en pandemi sedan dess, vilket gjorde att det inför covid-19 inte fanns någon mental eller samhällelig förberedelse för att hantera en pandemi. Det kan förklara de paniska reaktionerna".

"..är symptomen diffusa och ofta lindriga, som med corona, gör repressiva åtgärder mer skada än nytta".

"I dagens medielogik fäster man tyvärr alltför stort fokus vid skräckscenarier. Exempelvis har media lyft upp ovanliga fall där unga blivit svårt sjuka eller gjort reportage om äldre som överlevt, som om detta vore något unikt. Vi måste komma ihåg att den stora majoriteten över 80 år också överlever covid-19".

Allt det som står ovan, kommer människor blunda för då de hellre ser på medias skräckscenarion än krass verklighet. Statistiken talar sitt tydliga språk och jag ställer mig oförstående till de överdrifter som nu görs. För det första drar man hela Sverige över samma kam.
Vi på landet som knappt har busstrafik ska ha samma regler som innerstan i Stockholm och precis som det står i artikeln så envisas media med att berätta överlevnadshistorier.
I skrivande stund har det alltså dött 7993 personer.
Det är på tio månader, i ett land med över tio miljoner invånare. 
Snittet blir alltså 800 personer i månaden samtidigt som över 2000 varje månade dör i cancer. Ebola hade 90% dödlighet, men vem bryr sig?
Det drabbade ju inte oss i väst.

Hela artikeln handlar om att repressiva åtgärder inte hjälper. Det kan vi se historiskt.
Den stora frågan blir då varför vi ska lära barn om antiken, stenåldern, världskrigen eller något annat, när media och människor i gemen vägrar titta i backspegeln och inse att det som sker är en total överdrift. Västvärldens befolkning kommer inte att duka under.
Det är en influensa.

Tack BLT för en fantastisk ledare!