onsdag 30 december 2020

Sprita och tvätta dig sjuk!

Statistik och siffror är inget som de flesta tycker är roligt.
Jag gillar det dock.
Statistiken i Indien förbryllar många.
Det låga dödstalet av coronasmittade i just Indien kan nämligen ses på olika sätt.
Dels är medelålder under 25 år på många ställen, vilket ställer till det när man ska jämföra med västländernas långa levnad. Dels är få indier feta.
De har helt enkelt så lite pengar att de många gånger inte kan äta sig mätta alltid varpå undernäring med all sannolikhet är större än övervikt.
För det tredje så är de inte renliga som just vi.
Den delen vill jag peka på.
Att liten del fetma är positivt för den som drabbas av corona kan inte vara svårt för någon att räkna ut. Är du smal har du inte heller så mycket vikt att varken dra runt eller andas med. 
Renligheten tror jag dock är ett gissel.

Nu menar jag inte inom exempelvis sjukvården, utan i hemmen eller överlag.
Arbetar du så att du träffar extra mycket människor i utsatta lägen - alltså inom äldreomsorg eller sjukvård - så är det bra om du alltid är ren, men annars?
Nej, jag tror inte det.

Sprita och tvätta!
Vi har ingen sprit hemma och jag använder det aldrig.
Jag tvättar med tvål och vatten.
Mina händer går nämligen sönder av handspriten och min uppfattning är att när händerna börjar spricka, då kommer det dessutom lättare in saker som inte ska vara där. 
Att vara musiker med extremt torra händer är dessutom helt fruktansvärt.
Det gör ont!

Att man tvättar sina händer efter toalettbesök kan inte vara en nyhet för någon. Inte heller att man gör det före maten, men annars?
Nej.
I Indien har de på många ställen inte rinnande vatten eller de sanitetsutrymmen som vi är vana av i Sverige. Jag vet när jag reste där att ett ställe skröt om sin engelska toalett.
De hade helt enkelt gjutit fast en toalett i en cementplatta. 
Det fanns alltså inget avlopp, utan avföring och övrigt fick lyftas upp med en skopa.. men du satt på en toalett! Tänket är inte detsamma som i Sverige.
Den stora frågan, med tanke på de siffror vi har, måste dock vara om vi gör rätt eller fel.

Jag började min yrkeskarriär i affär och arbetade sammanlagt tretton år i olika butiker. Samtidigt studerade jag och arbetade på dagis. Till en början blev jag sjuk så jag trodde att jag skulle dö. Jag fick inte luft, huvudvärk, andfådd och totalt slut. Hela min kropp hade panik!
Alla de bakterier och saker jag fick i mig där i början har dock gjort att jag är i princip odödlig om jag får säga det själv. Jag blir inte ens förkyld, kräks bara när jag åker karuseller eller tåg (båt vid storm) och drabbas aldrig av det som många andra har. Jag tror helt enkelt att jag fick i mig en cocktail det där första året som håller mig frisk än. 
Att jag sedan fått andra saker, det hör inte dit. 
Corona bör som jag ser det vara en stilla västanvind jämfört med njurstenen förra året, eller varför inte alla provrörsförsöken. Jag skulle vilja se hur många som verkligen väljer att plocka ut ägg från överstimulerade äggstockar mer än en gång. Nålen förs in underifrån och längden på den är några decimeter. Inte skönt.
Statistiken är väldigt tydlig för ju fler som testar positivt för corona i Sverige, desto färre är det statistiskt som dör.

Indien, som på så många sätt är ett sämre land att bo i, klarar sig betydligt bättre.
Hjälper då alla människors handsprit och tvättande?
Rent krasst så gör indierna rätt.
Sluta helt enkelt att vara så överrenliga!
Det gamla uttrycket att "lite skit rensar magen" kan kanske visa sig stämma bättre än vad någon har trott. Forskningen får utröna vad som stämmer.