söndag 2 januari 2022

Den moderna sjukdomen?

Du är bra precis som du är!
Hur många gånger har du hört det?
Eller sagt det till dina barn om du har några?

Sen går du på olika kurser för att kontrollera din vikt, tränar för den perfekta kroppen och när det inte går så finns det restylane, botox och silikon. Du ska vara perfekt!
Men du lilla älskling.. du är bra precis som du är.
Dubbelmoral?
Hyckleri.
Detta utseendefixerade samhälle som drivs av media, bloggar och vloggar är en del till att människor inte känner att de duger. Det är viktigare att se ut på ett visst sätt än att ha kunskap, ifrågasätta saker och tänka själv. "Men i kvällspressen stod det.."
Ja. Media kräver att människor ska läsa överskriften och ingressen.
Ofta blir det inte mer.

Antalet självmord i Sverige är ungefär fyra personer varje dygn.
FYRA!
Vi ligger på plats 60 i världen.
Då kan man välja att se det som positivt för det finns ju 59 länder som har det värre.
Eller ser man den krassa verkligheten och ifrågasätter varför.
Varför tar så många människor, och främst unga män, sina liv i Sverige?

En del kan vara att statistiken i olika länder ser olika ut. Rapporteringen är olika.
Jag tror dock främst på två orsaker och en av dem jag tror mest på är ensamhet.
Skyll på mörkret eller vintern men jag tror inte på det.
Jag tror att ensamheten är det gissel som förstör.
En annan sak tror jag är kultur.

Om vi tittar på Syrien, som är det land där självmordsstatistiken är lägst så kan man undra varför så få väljer att ta sitt liv där.
Vi har en religion och en kultur som inte godkänner självmord.
Det är dessutom ett land där man har fått kämpa för att leva de sista åren vilket vi inte har behövt i Sverige där man inte ens behöver jobba för att få pengar - och därmed inte kan få en självkänsla för det.
Det som jag sedan anser vara viktigt är hur man lever och det gäller inte bara i Syrien utan flera av länderna runt medelhavet och i samma område.
Vad har de gemensamt?
De lever tillsammans.
Man "överger" inte sina äldre och sätter dem på äldreboenden.
Man lämnar inte bort barnen för att gå på dagis.
Familjen ställer upp och finns alltid där.
Du blir därmed aldrig ensam och det finns alltid någon som känner dig runt dig.
Självklart gäller det inte alla men jag tror det är en stor del för i många av de länder, även Sverige, så är tänket tvärtom. Familjen?
Det är dem man tvingas umgås med vissa högtider.
Få bor med sina mor eller farföräldrar. Antalet som är hemma med sina barn eller låter släktingar ta hand om sina barn är få. Politiker försöker tvärtom tvinga in alla i ramarna från tidig ålder.
Allt för att socialiseras in i det samhälle de anser är rätt.

Blir det då rätt?
Jag tror inte det.
Människor har blivit egon som skaffar barn för att man ska ha barn. Man är sedan inte beredd att göra uppoffringarna som behövs för att vara hemma med dem då bilen, semestern och de nya brösten är viktigare. Sina föräldrar orkar man inte med och man jagar hellre att de ska skötas av någon annan än sig själv. Detta gäller såklart inte alla.

Självmord är fruktansvärt för alla och inget som är lätt att varken se eller upptäcka i en värld där alla backar när det händer något. Istället för att verkligen fråga och vara beredd på att någon inte mår bra så gör man tvärtom. Sa du att du mår dåligt?
Jag har tyvärr inte tid just nu..
Hade du bott med hela släkten så hade du antingen inte haft tid att fundera över problemen eller alltid haft någon där som lyssnar.

Jag vet inte vad som är rätt eller hur den kompletta lösningen ser ut, men jag ser att det inte är bra nu och en stor del - precis som artikeln säger - är det faktum att människor undviker och väljer att inte ha tid med dem som inte mår bra.
De flesta varnar nämligen innan.

Lösningen är förmodligen inte densamma för alla, men ser vi till statistiken för olika länder kan man konstatera att vårt samhälle byggs fel.