torsdag 23 februari 2023

Men politikerna klagar på privata alternativ?

SIS.
Statens institutionsstyrelse bestämmer över de tjugoen särskilda ungdomshem som finns i Sverige. Utöver dem finns elva LVM-hem (missbruk). Sammanlagt nästan 1100 platser för ungdomar och äldre som behöver hjälp. Kan man då begära lite koll?
Ja, absolut.
Varför kontrolleras detta inte mer?
Ja, min gissning är att det handlar om vilka som är ägare till verksamheten.
Hade det varit ett privat företag hade de nämligen jagats konstant och media hade skrivit om det hela tiden. Nu är det staten som misslyckats med sitt uppdrag och då är man i princip tyst.

Min inställning i grunden är att dessa hem inte skulle behövas alls.
I det hela hör jag dessutom mer negativt om dem än positivt och när det sedan kommer sådana här artiklar så blir jag bara mer säker. OM staten hade skött alla andra instanser på ett bättre sätt, så hade SIS-hem inte behövts. Hade insatserna satts in långt tidigare, så hade det varit skillnad.

Flickan Jenny var inte inlåst för att hon var farlig för någon annan, utan för att hon var farlig för sig själv. Hon hade försökt ta livet av sig flera gånger.
Trots det lämnades hon utan tillsyn och hon lyckades då ta livet av sig.
I Statens boende, där hennes familj skulle kunna känna sig trygga, så lyckades hon att ta sitt eget liv.
Värre än så kan det inte bli.

Ryktena som kommer kring dessa boenden är dessutom att de inte är trygga för några barn eller ungdomar för vad jag har hört så flödar knarket där inne. Många är sedan rädda.
Att hamna där är en sista lösningen för det är inget som kommunerna vill.
Kostnaderna för dessa boenden är oerhört höga med räkningar på tusentals kronor varje dag.
Tänk då om man hade använt dessa pengar på dessa ungdomar redan när de är yngre.
Sett till att kommunikationen fungerar mellan de olika instanserna för att tillsammans bli det skyddsnät som behövs. MEN, då lyser alla med sin frånvaro.

Att Jenny dog är tragiskt.
Att det finns över 1100 platser i Sverige för detta är hemskt.
Ingen ska behöva då under statens ägo.

Jag hoppas att man i framtiden sätter in resurserna i tid och att man sedan kollar över alla boenden och vilka som  Ingen ska behöva begrava sitt barn.