fredag 10 februari 2023

Preskriptionstiden - skrota den!

Kvinnan blir mördad men inga spår hittas.
Tiden går och med den också framstegen inom tekniken.
Kan verkligen ett brott preskriberas?
Jag är tveksam över lag.
Har du begått ett brott så gäller det.

Jag kan se mellan fingrarna på att ungdomar som har begått smärre brott slipper att dömas för detta trettio år senare, för då är kanske inte det där snatteriet hela världen.
Det finns dock brott som aldrig någonsin kan göras ogjorda och då spelar tiden och åldern inte någon roll. Har du mördat, misshandlat eller våldtagit någon så försvinner inte den händelsen med tiden. 
Den blir bara mer känslig med tiden, även om händelsen till slut bleknar.

Nu har det visat sig att man har fått en DNA-träff på detta mord som skedde för nästan tjugo år sedan. Problemet är att personen i fråga, vars DNA nu har hittats, inte var myndig när det skedde.
I mitt stilla sinne så tänker jag att det inte spelar någon roll.
Är du 17 år och begår en handling som är fruktansvärd, så ska du också kunna dömas för den. Speciellt om det har hunnit gå 18 år.

Kvinnan i fråga har alltså haft 18 år på sig att berätta om vad hon har gjort, men valt att inte säga någonting. Det betyder i sin tur att hon är en fri människa att träffa vem hon vill. Göra allt hon vill. Hennes liv fortsätter som vanligt, men kvinnan som blev mördad, Marie, hon kommer aldrig att få leva igen.

Det är lätt att ställa sig frågan över vad som var en rätt eller fel men någonstans måste man ta beslutet kring vad som är värst eller bäst. Att mörda någon kan omöjligt ge någon förbipasserande en möjlighet att sitta rakt fram och ta emot ett pris. Det måste innebära ett straff som känns, oavsett om personen idag är äldre och klokare.

Det borde vara en självklarhet att vi inte ska ha någon preskriptionstid!