tisdag 8 september 2015

Du är vad du läser?

Avpixlat, Expo, Exponerat, Researchgruppen, Kvällsposten, Expressen, skönlitteratur eller föreläsningar på Youtube. Var inhämtar du din information?

Jag läser SVT, följer BBC och CNN, ser nyheterna varje kväll, läser Europaportalen samt lyssnar alltid på P1. Utöver det är det all den litteratur som ingår i alla de kurser jag läser. Som yngre såg jag visserligen Arkiv X men utöver det var det Mitt i naturen och Herman Lindqvists historiska program utöver Vetenskapens värld.  Är jag vad jag läser så måste jag vara en riktigt tråkig människa, det ser jag med.
Mitt problem är dock att jag inte litar på media i gemen.
Jag vet, media själv säger att det främst är medelålders vita män som anser att media ljuger men då får jag räknas dit. När man jämför nyheter i Sverige med andra länder blir jag många gånger konfunderad över hur olika "nyheter" kan framföras.
Jag läser inte kvällstidningar, följer inte bloggar eller tidningar jag inte kan länka. Jag läser lokaltidningarna, ser nyheterna på de olika kanalerna och baserar sedan mitt tyckande helt efter vad min logik säger är rätt.

Hans Rosling har länge varit en man jag haft ett större intresse för då hans föreläsningar är riktigt roliga och även här har han rätt även om jag inte riktigt håller med skribentens vridning.
svt.se
Ja, hur många vet att Nigeria haft ett fredligt val nyligen?
Det är åtminstone inte något jag sett i nyheterna.
Jag ser visserligen inte heller när dömda människor hängs ut och jag tycker det är fel.

Skribenten menar att media gör skillnad och anklagas för detta. Jag tycker med de gör skillnad. De har inga problem med att hänga ut människor som är anklagade för att hata på nätet men de som är dömda för ett brott, de skyddas många gånger.

För säkerhets skull så borde det införas ett gemensamt system. Varför inte, helt enkelt, hänga ut alla människor som är DÖMDA för brott som kan ge exempelvis fängelse i minst två år? Ett år kanske? Det spelar ingen roll, det måste dock vara konsekvent.

Om det är så att det bara är inrikes födda människor, hitflyttade personer eller bara människor med en viss politisk åsikt, det gör inget. Alla är dock dömda. Att hänga ut misstänkta tycker jag är fel men signalement borde inte under några omständigheter döljas.
När media mörkar sådant här så ger det vatten på kvarnen till de högervridna sidor som finns så visa allt och var ärliga! Om media förklarar signalementet på alla eftersökta människor samt lägger upp bild och namn på de som är dömda tror jag att fler hade blivit avskräckta av brott och de sidor som säger sig visa sanningen, hade försvunnit.

Det ska vara lika för alla, inte bara ibland utan varje gång vilket borde göra det rättvist för alla! Gäller inte det alltid?

http://www.svt.se/opinion/article3452277.svt