lördag 28 november 2015

Inte det minsta rädd.

Jag är udda, som vanligt. Jag är visserligen rädd för väldigt mycket saker, ständigt nervös för saker i framtiden men det så kallade "klimathotet" rör mig inte i ryggen. Naturvetenskap, teknik och biologi har varit ett stående intresse sedan barndomen och Illustrerad Vetenskap var favorittidningen under många år.

svt.se
Forskarna får gärna tala om klimathotet, uppvärmningen av jorden och hur isarna smälter. Alla som har läst på, lyssnat lite på rönen som kommer och om vad isarna på Grönland "säger", vet att vi befinner oss i Holocen och att klimatet kommer bli varmare för att sedan göra plats åt en ny istid. Vissa anser att vi redan har avslutat denna geologiska period för att nu befinna oss i Antropocen men det spelar ingen roll, det kommer bli varmare.
Ja, det har blivit varmare än tidigare men allt svänger och så även detta. Att lägga tid på att oroa sig för detta bör med andra ord vara helt meningslöst och bara det faktum att så många oroar sig för detta visar på ren okunskap.

Jag ber om ursäkt för att jag låter högfärdig och tror mig veta bättre än andra. Till er som tvivlar rekommenderar jag dock boken Introduction to Geography av Getis. Många sidor och på engelska men otroligt intressant.

Jag har skrivit om detta tidigare men efter tsunamin i Japan hade radion en öppen kanal där människor kunde ringa in och fråga en expert frågor om händelsen. Flera frågor handlade om "när detta händer i Sverige, Oskarshamn", vad ska vi göra då?
Experten förklarade gång på gång att det var omöjligt att något liknande hände i Sverige. Han försökte förklara plattektonik, Sveriges placering och hur en tsunami uppkommer men nej. Samma frågor fortsatte strömma in och människors okunskap skrämmer mig mer än eventuella naturkatastrofer. (Som i Sverige sträcker sig till mindre jordbävningar, översvämningar och problem kopplade till snö.)

Är jag då förvånad över att många människor oroar sig för klimathot?
Nej. Det följer nämligen precis samma linje som frågorna till den stackars experten som med all sannolikhet hade fått samma frågor om en skolklass på mellanstadiet träffade honom.
När en elev går ut sjätte klass ska de nämligen vara medvetna om hur jorden är uppbyggd.

Klimathotet?
svt.se
Nej, jordens naturliga gång och tanken är förmodligen inte att vi ska leva för evigt.

Jag tycker att klimathotet överdrivs.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskarna-litar-pa-klimatforskarnas-larm