fredag 26 augusti 2016

Dagens ilandsproblem.

Tak över huvud och mat varje dag?
Det är en självklarhet för de flesta i Sverige. För Sveriges skolungdomar är skollunchen något de tar för givet och många gånger duger inte den maten utan i de äldre åldrarna köper de något annat att äta.

Man kan tycka mycket om skollunchen men få saker har så många åsikter om. Så även jag.
Jag anser att skolmaten är en lyx som barnen och ungdomarna ska vara glada för. Ja, det är våra skattepengar som betalar den men jag tycker det är mycket bättre än att alla ska ha egen mat med sig då jag av ren erfarenhet kan säga att det hade funnits de elever som aldrig hade fått någon mat då deras föräldrar hade glömt det.
svt.se

Jag har dock några problem. Jag tycker att det är ett problem när kraven blir fler och fler. Det var en kommun i norra Sverige som hade över fyrtio specialkost varje dag. Man behöver inte vara Einstein för att inse att det inte fungerar i längden.
För mig är det som så att skolan kan servera den maten kommunen har bestämt med ett vegetariskt alternativ. Den som anser att detta inte duger bör visa ett läkarintyg på den allergi de säger sig ha. Andra anledningar till att inte äta någon sorts mat borde inte vara ett problem för om det är så att du vill ha specialkost efter lchf, du är jude eller muslim, alternativt har några andra egna värderingar så kan det omöjligt vara varje skolas problem. Ät då vegetariskt om den vanliga maten inte passar.
Passar inget av det så ta då med egen mat.
Det kan inte vara meningen att skattebetalarna ska bekosta varje enskild individs önskemål när det inte finns allergier eller sjukdomar inblandade.

Den stora diskussionen nu går dock kring hur dags en lunch på en skola ska vara. Är elva för tidigt?
Jo, det kanske är tidigt men vad är alternativet?
Alla kan inte äta tolv. De små barnen går utöver det inte så länge i skolan att det är ett problem.
Skolrasten kan läggas innan eller efter men det kan inte spela någon större roll.

Om det är en stor skola med ett par hundra elever i olika åldrar förstår jag om det blir ett problem.  Små barn äter betydligt långsammare än vad man kan tro och om det är en 0-9-skola kan problemen bli enorma. Listerlandets största skola är en 0-9-skola som utöver det har särskola och två stora baracker för alla de barn som har flyttat till Sverige.
Försök rodda det!
7-9 är dessutom treparallellt och de andra klasserna är cirka 20-30 i varje klass.

Jag har full förståelse för att lunchen ibland blir lite tidigare än vad man egentligen vill.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/tidiga-luncher-i-skolorna-blir-allt-vanligare