onsdag 1 mars 2023

Metoo, mannen!

Metoo. En av de största överdrifterna genom tiderna.
2017 rullade begreppet ut och varenda kvinna i världen skrek sig blå.
Ett fruktansvärt hyckleri utspelade sig och det som var grunden, sakerna som verkligen hade skett, hamnade i skymundan för lättkränkta människor jorden över.
I den korrekta andan bedrevs hatkampanjer mot alla och den som inte passade sig noga hamnade på fronten i någon kvällstidning.
Jag är tacksam över att höra att Lotta Bromé och Lasse Kronér är tillbaka, för att nämna några.
Metoo blev hashtaggen för allt.
Få förstod nog vad som verkligen gällde.

Harvey Weinstein. 
Mannen till uttrycket.
Han är vad man skulle kunna kalla för ett svin.
Inte för att han är man eller på grund av sitt arbete, utan för att just han begick fruktansvärda övergrepp på väldigt många individer. Han utnyttjade sin position för att klara sig undan våld, våldtäkter, övergrepp av alla de slag och ett oerhört förtryck av dem som hade en ambition.
Ville man ta sig in i filmvärlden så skulle man tvingas till både det ena och det andra med Weinstein, som nu har fått sitt straff förlängt.
Han kommer aldrig att komma ut ur fängelset levande.

Vad hände då efter detta?
Jo, den första kvinnan berättade vad han hade utsatt henne för och sedan nästa. Det visade sig att det inte bara var de två utan mängder av kvinnor hade våldtagits. Utnyttjats. Listorna kunde göras långa.
Metoo.
Plötsligt, när media har gjort en grej av detta, så kunde det istället innebära att någon hade fått en hand på sin rumpa. Blivit tafsad på. Våldtäkter förringades till en tafsning på krogen en sen kväll.
Förstår man inte hur kränkande det måste vara för de kvinnor, och män, som blivit utsatta för det Weinstein gjorde?
För här är mitt problem.
De han utsatte blev verkligen utsatta för extrema saker.
Säger man då metoo för att någon har flirtat lite närgånget på en krog, då förminskar man vad metoo egentligen stod för. Man jämförde sig själv med fruktansvärda saker för att själv få lite rampljus.

I andan av metoo hängdes oskyldiga människor ut. Likt häxprocesserna förr i tiden så brändes människor på bål utan en rättegång och allt i andan av metoo. Människor tog livet av sig när de inte längre pallade trycket av att bli oskyldigt utpekade. Hjälpte det?
Nej. Ändamålet helgade medlet.

Harvey Weinstein är ett svin.
Att han är man kan inte alla andra män hjälpa.
Inte heller alla 70-åringar.
Inte alla som har en kavaj på sig.
Varje individ ska nämligen stå för vad just den gör och Weinstein är ingen bra människa. Att han nu får ruttna bort i ett fängelse är bra enligt mig.

Rörelsen som han var upphov till, den blev dock fel.
Varenda en som använde den taggen för småsaker och taskiga raggningsförsök, ska också förstå att innebörden av ordet handlar om våldtäkter av de värsta slagen.
Att använda det begreppet blir då ett hån såvida du själv inte har blivit minst våldtagen, och som begreppet användes så betvivlar jag att det verkligen var sanningen.

Jag skulle inte använda metoo för jag har aldrig blivit utsatt för en Weinstein.
Tyvärr vet jag fler som har blivit anklagade, i den goda hashtaggens namn, än som verkligen har blivit utsatta för något.