söndag 19 mars 2023

Vilket ansvar har du som förälder?

Generation teknik är på väg upp.
Lärare i hela Sverige larmar nu om att elever blir sämre och sämre på att skriva för hand, något jag själv märker av. Inte bara som lärare utan även som förälder.
När barnen plötsligt ska skriva sin namnteckning och de inte kan skriva den på ett bra sätt, än mindre skriva den i skrivstil.. då kan jag inte hänga skolan för det.
Det är mitt ansvar som förälder att se till att de verkligen kan skriva.

Skolan i sin tur, som haft huvudansvaret för att eleverna ska kunna skriva, de har blivit digitala.
Vi har alltså en generation som känner till Monkeytype och gladeligen kan skriva väldigt många ord i minuten, men när de sedan ska skriva fem meningar i handstil så kapsejsar det.
Ja, det är bra att kunna med det digitala.
Problemet blir att det digitala kanske inte alltid fungerar och då ställer det till oerhörda problem när man inte kan vårt skriftspråk.

Jag har själv barn och ser hur mycket mobiler och datorer kan styra, men jag måste sätta stopp när det blir för mycket. Livet känns då meningslöst och trist för dem. Allt är tråkigt!
Så får det helt enkelt vara.
När jag var ung fick vi titta på VHS.
När vi blev utslängda gick vi till nästa granne och tittade på något annat.
Starzinger i grannens källare var en av höjdarna som sitter kvar.
Jag älskade det programmet!
Nu kan dock mobilerna ringa till långt in på kvällarna ibland, varpå alla ljud stängs av och mobilerna läggs undan. De får inte sitta med det som de vill utan de får lägga sin tid på att måla eller rita istället. Läsa en bok.
Läsa böcker ihop.

I skolan har det mesta blivit digitalt och vissa skolor har all undervisning digital av den enkla anledning att politiker vägrar låta skolan kosta någonting. Det är billigare att ha allting digitalt än att köpa nya böcker, så då kan man dra ner på budgeten.
En skola kan spara väldigt mycket pengar på att allting är digitalt för när du varken behöver böcker, pennor, sudd, linjaler... ingenting, så blir den totala summan av inköpen lägre.
Detta kan politikerna istället ha för att höja sina egna löner.
Allt för att de är så mycket bättre än alla andra!

Frågar ni mig så anser jag att skolorna ska ta tillbaka mer från förr.
Jag tycker att vi ska ha mer skrivning utan datorer och definitivt återinföra skrivstil på schemat. Man kan inte tro att barn ska bli duktiga på att skriva, när de aldrig någonsin får öva sig på det.
Det fungerar helt enkelt inte så.

Mer pennor och sudd till eleverna!