måndag 8 september 2014

Den enskilde människan och miljön.

aftonbladet.se
Översvämningarna i Malmö var bara början. Enligt MSB kommer det bli varmare väder, kraftigare vindar och mer nederbörd och det är bara för oss att anpassa sig.

Människan tror många gånger att den står högst upp på näringskedjan. Det gör vi visserligen från saker som äter oss men naturen rår vi inte på. Den dag den har bestämt sig kan vi inte sätta emot mycket.

Alla kan förbereda sig bäst de kan och det är alltid bra men den sista tiden har vi verkligen sett bevis på att vi står rätt handfallna när det sker något. Sveriges största skogsbrand förstörde för massvis av människor och kostnaderna blev enorma. Ändå är den ingenting jämfört med de som med jämna mellanrum bland annat drabbar Australien. Filipinerna har drabbats av tyfoner, tsunamis har dragit in så ser man till det stora hela är Sverige väldigt skyddat.
Vi kan få stora vattenmängder, översvämningar och skogsbränder men där går gränsen. Möjligt med katastrofer till följd av någon av dessa men vi är besparade från de större sakerna.
Faktum är dock att det inte spelar någon roll för alla de som drabbas.

Många drar upp stora utsläpp som den stora boven i det förändrade klimatet och miljöpartiet lever på detta. Min favorittidning var under hela uppväxten, och är fortfarande, Illustrerad Vetenskap och den har tagit upp detta mer än en gång och kommit till slutsatsen att innan en ny istid blir det varmare. Det är inget konstigt med det utan det är helt enkelt naturens gång.
De visste detta genom att ta upp långa rör med is från bland annat Grönland.
De kunde i lagerna av is se vilka fröer som fanns samt vilken form isen hade och kunde då se vilken temperatur som funnits. Innan varje istid blev det succesivt varmare och även om alla inte är medvetna om det, så är vi på väg mot en ny.

Utöver det så kan inte Sverige, som är ett så litet land i det stora hela, vara hela världens dåliga samvete. Min övertygelse är att Sverige är ett av de renligaste länder som finns och att andra borde följa oss istället för tvärtom.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/vi-far-vanja-oss-vid-naturkatastrofer