onsdag 8 december 2021

Hur viktig är mångfalden?

Mångfald är bra och företag sätter nu upp mål för att mångfalden ska öka.
Jag suckar. 
Mångfald?
Vad är då mångfald?

Enligt Wikipedia är det "en variation av olika egenskaper hos individerna i en social grupp". Med andra ord kan det vara en rad olika saker som gör att det kallas för mångfald.
Det kan ha att göra med var du är född, vilken religion du har, vilket kön du har, ålder, längd, hudfärg, ögonfärg, modell på hår, skostorlek, funktionshinder, hårfärg..
Jag kan fortsätta hur länge som helst.
Mångfald kan alltså vara allt möjligt!

Om du då har ett företag.
Är då inte det viktigaste vilken kunskap den du anställer har?
För mig bör det vara ett väldigt rimligt antagande.
Att anställa någon för att de har rätt religion, ögonfärg och är gift med rätt person men inte har några barn.. det bör ju vara väldigt kontraproduktivt.
Det ser kanske rätt ut på pappret när någon ska kolla dig, men företaget kan inte klara sig med anställda som ser bra ut men som inte kan jobbet.

Hur kan man då göra?
Jag föreslog för många år sedan att man helt enkelt skulle plocka bort allt som har med all form av mångfald att göra.
Det bör nämligen vara fullständigt ovidkommande vilken skostorlek, godissmak eller etniskt ursprung någon har, bara de har kunskapen.
Därför bör man skicka en en beskrivning om sig själv tillsammans med ett CV där det framkommer vilka meriter du har. Kön bör inte finnas med och inte heller ålder eller något annat.
Din kunskap och din erfarenhet ska vara det viktiga!

Därmed anser jag att alla former av mål för en ökad mångfald - oberoende av vad den mångfalden säger - ska tas bort. Gå efter utbildning och erfarenhet så kommer du få de som kan det de ska göra, oavsett hur de ser ut eller vad de känner för olika saker.