måndag 27 april 2015

Allt för barnets bästa.

För många år sedan arbetade jag med en tjej som tidigt i sitt liv drabbades av något hemskt. Hennes nära anhörige, som hon bodde ensam med, fick en sjukdom som gjorde att denne inte längre mindes saker som var självklara. En av sakerna var just dottern. Denna tjej uttryckte den ångest och den ensamhet hon kände när hennes anhörige till slut inte längre klarade av att ta hand om henne, hon skulle bo någon annanstans och samtidigt skulle hon vara stark. Det var ju inte hon som var sjuk. En flicka som inte ens hade hunnit bli tonåring skulle plötsligt ta ansvar för alla göromål. Ingen inom vården frågade hur hon mådde. Ingen kontaktade henne alls. Att kräva av ett barn, att de själv ska söka vård bör vem som helst förstå, inte är möjligt.

babyhjalp.se
Med detta i bakhuvudet skrev jag en motion om att Landstinget i Blekinge skulle införa syskonstödjare. Egentligen är det inte bara till för syskon men det kallas så. En syskonstödjare är någon som ska stödja ensamma barn och ungdomar som kanske haft en nära anhörig som har gått vidare eller blivit allvarligt sjuk. Barn vill ytterst sällan lägga mer press på andra anhöriga, om de har några och därför skulle detta införas.
Till min stora förvåning gick motionen igenom.
Alla kom fram till att detta med syskonstödjare var något vi ville ha och en utredning skulle startas för att detta sedan skulle kunna genomföras.
Sex år senare har ingenting hänt och därför har jag nu skrivit denna interpellation.
Jag vill veta vad som har hänt.

Vidare, då det alltid är just barnets bästa som jag har framför mina ögon, skrev jag härom månaden en interpellation om huruvida Landstinget nu tänker bygga samvårdsrum för prematurbarn och deras familjer. Forskning har visat att barn som får vara nära sina föräldrar mår betydligt bättre snabbare och då det är Landstingets uppgift att se till en patientsäker och bra vård för alla intagna bör detta finnas vilket också är anledningen till att jag tar upp detta.

För mig är det en självklarhet att det ska införas.


Interpellation angående syskonstödjare
Ställd till Christel Friskopp
2009 skickade jag in en motion om att Landstinget Blekinge skulle införa syskonstödjare och fick denna bifallen. Det är alltså sex år sedan men mig veterligen finns det fortfarande inga.

Detta är ett ämne som senast var uppe i media i höstas då det alltid är aktuellt, barn ska aldrig drabbas och de ska alltid ställas i det främsta rummet.
Mina frågor är:
Har Landstinget Blekinge infört syskonstödjare?
När infördes det?
Hur har allmänheten fått information om att detta finns?


Emilie Pilthammar
Moderaterna



Interpellation angående prematurvård

Västerås sjukhus införde i höstas rum där ett för tidigt fött barn och föräldrarna från födseln fick möjlighet att bo tillsammans. Detta för att skapa den nödvändiga närhet och kontakt som ska finnas mellan barn och föräldrar. Att ha samvårdsrum för prematurbarnet och föräldrarna är unikt men har enligt forskning visat sig ovärderligt. Tillfrågade familjer på Västerås sjukhus vittnar om detsamma. (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/unik-prematurvard-i-vasteras-1)
Blekingesjukhuset står inför en stor ombyggnation.

Det mest centrala måste alltid vara att patienterna ska få en så bra vård som möjligt, oavsett var i livet det är, och därför undrar jag:
Kommer samvårdsrum att byggas för prematurbarn och deras familjer?

Emilie Pilthammar
Moderaterna