lördag 25 april 2015

Dax för hålligång på äldreboendena!

Det sägs att några av mina första ord var "kan pebla" - jag kan själv.
De orden står fortfarande väldigt högt på listan över mitt liv och jag drar mig in i det sista att be om något för jag anser att jag själv kan allt. Pippi Långstrump säger i något avsnitt att "Det har jag inte provat, så det måste jag vara bra på" och det har jag lite som ett ledmotiv. Det händer att jag får ge upp men med misstagen kommer lärdomen om hur de ska undvikas. Jag minns att mina föräldrar sa till mig att strykjärnet brändes men jag minns även när jag stod, tvekandes, och sedan satte fingrarna på det bara för att se om det stämde. Alla måste få göra sina egna misstag.

goteborg.se
Det här med att bestämma själv har jag länge sagt varit det viktigaste och så även in i det sista. Jag är väldigt liberal i många frågor och en av dem är detta med aktiv dödshjälp. Jag har sedan många år tillbaka sagt att jag i framtiden, när livet närmar sig slutet, köra till mitt underbara Amsterdam för att förtära något intressant och sedan få den spruta som gör att jag själv fick bestämma över när jag ska gå vidare. Det låter förmodligen dumt i mångas värld men för mig är det så det borde vara.

Efter att första ha hört om detta på radion och sedan läst det i tidningen kan jag inte annat än att hylla detta land och deras nytänkande om igen! På ett äldreboende har de låtit några ungdomar bo gratis för att i gengäld umgås med de äldre där. Fantastiskt!
Det borde vara så överallt!
Jag vet och inser skillnaderna mellan Nederländerna och Sverige men önskan hade varit att det hade varit såhär. I Sverige flyttar man oftast inte in på ett hem förrän man är dement eller förvirrad på något annat sätt. I Nederländerna flyttar du in när du börjar bli äldre. Med andra ord är de flesta klara i huvudet och kan samtala med ungdomarna vilket jag tror är en oerhörd styrka inför framtiden. De kan lära sig så mycket av varandra. Jag har själv lyssnat mycket på min mormor och det har gjort mig väldigt ödmjuk inför hur det var för många förr. Många ungdomar saknar tyvärr detta idag.

En önskan inför framtiden, förutom att vi skulle tillåta aktiv dödshjälp även i Sverige, är att sådan här boenden i framtiden kunde bli verklighet.

http://www.skanskan.se/article/20150415/OPINION/150419608/1162&template=mobileart