tisdag 21 april 2015

Och människor fortsätter att drunkna..

400 människor drunknade i medelhavet förra veckan. Minst, för ingen vet exakt.
Varje vecka ser nästan likadan ut. Människosmugglarna älskar Europas och Sveriges politik. De lovar människorna guld och gröna skogar för att sedan behandla dem värre än djur. De går dessutom med på det för de ska till det lilla kalla landet i norr. Där finns fristaden för alla människor.

På radion berättade en reporter om skräckscenerna när människor började inse att i princip alla på båten var försvunna och befarade drunknade. Två tolvåriga flickor berättade om att de blivit våldtagna. Kvinnor berättar om saker de tvingats göra för att inte bli ihjälslagna. Är detta humant?

Sverige har i princip öppna gränser och trots att vi har ett oerhört tryck har vi inte kapaciteten att hjälpa dem alla. För att nu få in lite extra pengar har regeringen bestämt att dra ner på bidragen vi varje år skänker till behövande utomlands. Anledningen är att vi behöver de pengarna här i Sverige för att hjälpa dem som kommer hit. Någon som har hört berättelsen om Sisyfos?

Humant?
Sisyfos var mannen som enligt grekisk mytologi förargade Zeus och som straff fick rulla en sten upp på en bergstopp. När han väl fick dit den rullade den ner på andra sidan och arbetet började om. Det blev ett livstidsverk och kontentan av denna berättelse är att livet egentligen inte har något värde utan att varje person måste fylla livet med något bra. Sisyfos gjorde det genom att börja tycka rullandet var roligt. Varje människa måste själv finna värdet i sin sten.
Som jag ser det ska man dock göra sitt bästa för att den stenen ska finnas så nära som möjligt.

Sverige drar ner på bidragen som ska hjälpa de utsatta människorna, många gånger barnen, som finns i många av de länder som människorna flyr från. Vi ska istället privilegiera de som har pengar att ta sig hit. Till de som utsatt sig för en enorm fara och många gånger gjort ohyggliga saker för att överleva. Är det humant?
Det är nu någon kommer dra någon jämförelse med de som flydde skogsbranden i Mellansverige härom året. Saken är dock att det inte brinner i hela Mellanöstern. De flesta är främst hungriga, frusna och utan ett hopp om livet. Det hoppet plockar vi nu från dem desto mer för alla de miljoner som nu ska läggas i Sverige, dras från några som idag behöver dem.

Under tiden EU sitter handfallna och inte riktigt förstår hur de ska fördela alla asylsökande i Europa, samtidigt som Sverige säger att alla är välkomna trots att vi inte klarar varken det tryck asylinvandringen eller anhöriginvandringen har, samtidigt som människor vågar hoppas på ett bättre liv här där det varken finns bostad eller arbete till dem. Lika länge kommer människor utsätta sig för den livsfara det är att sätta sig på en båt över medelhavet. Lika länge kommer vi få höra hur många människor som drunknar.

För mig är alla människor lika mycket värda och jag vill inte att någon ska drunkna på grund av den handfallenhet som finns. Hade det varit något sånär human politik i vårt land hade vi hjälpt de människor, vilket åter igen främst är barn, som aldrig får chansen att komma hit.
Öka intaget av våra kvotflyktingar och hjälp istället så många som möjligt på plats eller i sina grannländer. Se till att dessa länder får de resurser som krävs för att människor inte längre ska utsätta sig för det lidande deras resor innebär. Det är för mig humant.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/europas-ledare-jamfor-flyktingkatastrofen-med-terrorism
http://www.hd.se/nyheter/varlden/2015/04/16/vadjar-om-katastrofhjalp-pa-haven-1/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ingen-gemensam-eu-politik-mot-nya-migrantkatastrofer