onsdag 1 april 2015

Min medverkan i P1s Tendens

Igår medverkade jag i P1-programmet Tendens, vilket är länkat nederst.
Programmet handlar om hur mitt älskade Hällevik förändrats sedan Hanöhus blev ett asylboende för nio månader sedan.

Reportern, en mycket trevlig kvinna, var hos mig i nästan en timme för två veckor sedan. Jag vet inte exakt hur mycket hon spelade in men sammanlagt blev det ungefär sju minuter av programmet som jag deltog i. Sju minuter är inte mycket av en sådan som mig, jag skulle kunna prata med en cementvägg i många timmar. Jag har en förmåga att prata konstant.
När jag lyssnade på det insåg jag hur mycket jag faktiskt gör till min dialekt. Det låter säkert märkligt på många sätt och ett av dem är just det att min vackra rikssvenska borde fungera i hela Sverige. Erfarenheten säger dock att resten av landet har problem att tyda människor från min hemort.
Blev därför väldigt glad av att höra att övriga deltagare inte ändrade sig för det finns inget som listerländskan. Och Chica, hon är lika envis som mig och vägrar göra något på kommando. Hon kan dock förklara att Moderaterna är bäst och hon säger "sossejävel" när det passar henne men det finns, på grund av ovanstående skäl, inte inspelat =)

Beachbaren på Hanöhus.
Efter att ha lyssnat igenom hela programmet blev jag glad över att de tog med när jag säger, att få människor verkligen våga säga vad de tycker. Människor är rädda för att bli kallade främlingsfientliga eller rasister. Jag vet själv att det är vad jag kallas så fort jag kritiserar den minsta bit av systemet. På något sätt har dessa ord blivit de som används för att tysta kritiker.
Faktum är dock att jag fortfarande är väldigt kritisk.
Efter att Hanöhus har varit ett asylboende i nio månader är jag än mer säker på att allt jag sa från början är rätt.

Jag blir mycket irriterad av att höra ord som "rasist" och "främlingsfientlig" så fort någon nämner invandring, integration, migration.. det finns många fina ord. Dessa ord används enligt mig av människor som inte vill ta en debatt, som inte är insatta och inte egentligen vet vad de protesterar mot. De som hörs mest är alla som hyllar hur fantastiskt detta är. Allt är helt enkelt bara positivt!
Sanningen är dock en annan.

Människor trycks in på asylboenden som om de vore djur.
Alla ni som klagar på minkfarmarna! Vart håller ni hus nu?
En mink förfogar över ett utrymme som motsvarar hundra gånger djurets egen volym, vilket är mer än människorna som kommer till ett asylboende gör. I december ändrades reglerna till att varje människa som bodde på ett asylboende skulle förfoga över 3,3 kvadratmeter istället för det tidigare som var fem kvadratmeter. Ställ det i proportion till människans volym. Humant?
Jag anser inte detta vara fantastiskt över huvud taget.
Jag anser det vara totalt fel och hade det varit något med alla dem som kallar andra för "rasister" hade de bjudit in dessa människor till sina hem och låtit dem bo där istället. Vad som helst är bättre än att bli intryckta på dessa boenden.
Och nej, jag jämför inte människor med djur på det sätt som ni vill för att kunna berätta vad hemsk jag är. Jag skriver det för att visa att detta land många gånger behandlar djur bättre än dessa människor men den som skulle påstå det kommer få det hett om öronen.

Det är bråk på Hanöhus. Ambulans, polis och brandkår är här med jämna mellanrum men jag anser inte att det är konstigt när systemet ser ut som det gör. Människor med olika sorters trauman, hemska upplevelser och olika bakgrund tvingas att leva ihop. Tätt ihop. De får inget andrum, ingen att prata med, och de hanterar det på så olika sätt. Alla boende jag har träffat har varit väldigt trevliga men det är inte det detta handlar om. I intervjun får jag frågan, den är inte med, om jag umgås med några som bor där. Detta i diskussionen om att många är där för att sticka etc.
Nej, jag umgås inte med några av de som bor där trots att det finns projekt för detta.
Bild från Sydöstran.
Jag tror inte på det helt enkelt. De jag och familjen umgås med umgås vi med för att vi har något gemensamt. Spelar vi inte musik ihop så har vi det politiska intresset ihop. Andra har jag delat barndomen med. Gemensamt för dem alla är att vi dock inte hinner umgås så mycket. När veckan är slut med jobb, fritidsaktiviteter, möten och alla barn är nöjda är vi många gånger slut. Jag tror inte på skapade kontakter utan tror att de får göra som alla gör som flyttar någonstans, man letar upp ett intresse och träffar människor där igenom. Hade det varit att några av dem som väljer att bo kvar här börjat spela i Sölvesborgs Musikkår, ja, då hade vi säkert kunna umgås utifrån musikintresset. Att bara träffa andra människor utifrån ett "vi och dem" anser jag dock fel. Vi ska ju inte göra skillnad på människor och människor. Jag är en väldigt social människa men de jag umgås med nära är få.

Jag hoppas att alla tittade på det elfte programmet av Uppdrag Granskning. De åsikter Samir uttrycker hör jag nästan dagligen. "Har de inte tänkt? Var ska alla bo?"
Fortsättningsvis kan man fundera över, utöver detta, vart ska alla gå i skola? Arbeta?

Precis som jag säger i programmet hör jag inte några säga något om människorna utan det är systemet man vänder sig emot. Systemet och den brist på information som finns till de människor som kommer samt boende. Det är totalt omöjligt för kommunerna att förbereda sig med två dagars varsel och systemet ser mer på kvantitet än kvalitet. Alla är välkomna hit sedan packar vi in dem som sillar.
Jag har dock inte sett eller hört någon som behandlar människorna illa trots att det tydligen var en uppfattning utifrån att vi skulle det. Varför skulle någon här behandla dessa personer på ett annat sätt än människor vi möter annars?

Om alla nu är så positiva till boendet som programmet vill få det till, då undrar jag varför valresultatet blev som det blev här. Jag anser inte att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister eller främlingsfientliga. Jag respekterar deras åsikter och är helt övertygad om att många av dem som röstade på dem i valet i fjol, gjorde det för att visa vilket missnöje det är mot övriga partier i riksdagens angående just invandringen. Det enda sättet som fanns kvar för att få eliten att förstå var att visa det genom sina röster och jag kan inte annat än att hoppas på att det till slut ska fungera.
Vi har en invandringspolitik (jag vet att det finns många andra fina ord att använda för det men så säger de flesta av oss vanliga dödliga) som inte fungerar och systemet är en total katastrof på väldigt många sätt.

Jag vill ha en human invandringspolitik. Inte det som är idag.
Jag älskar mitt Hällevik och hade inte flyttat härifrån ens om de byggde ett kärnkraftverk här.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522917?programid=3381