lördag 18 april 2015

Barn i husvagnar?

Lille Kalle, snart två år, bor med sina föräldrar i en husvagn. De har inga pengar och försörjer sig på att tigga. Det är kallt ut och det finns ingen tillgång till en riktigt toalett. Kalle och hans familj befinner sig i Sverige olagligt då ingen får stanna här längre än tre månader om de inte kan försörja sig. Hade svensk socialtjänst reagerat om detta var fallet?
Det hoppas jag verkligen.
Jag minns dessutom att detta har varit fallet tidigare och det barnet omhändertogs direkt.

Jag fick för ett tag sedan frågan om vad som verkligen engagerade mig. Mitt svar är barn, alltid. Jag anser mig se till barnets bästa. Att bo i en husvagn är inte ok. Vuxna kan ta det beslutet själv men ett barn har inget annat än att följa med dem. Ett barn på två år kan inte protestera mot något de aldrig sett en baksida av.

För mig är det självklart. De barn som bor i husvagnar ska omhändertas oavsett vilken religion eller bakgrund de har. Ska svensk socialtjänst acceptera att barn glider mellan stolarna, på grund utav att de räknas som tiggare och romer? Det anser inte jag. Jag anser att det är diskriminering på hög nivå.

gp.se
I Sverige gäller svensk lag och det är för alla. Vuxna människor ansvarar för sitt eget liv och vill de bo i en husvagn så ok. Deras barn ska dock, enligt mig, omhändertas och placeras tills föräldrarna kan visa upp att de har ett riktigt tak över huvudet, eget rum och toalett. Precis samma krav som för svenska barn. Har jag förstått det rätt så är Sverige väldigt olika inom detta då det enligt e artikel jag läste inte längre finns några barn i tiggarlägren i Stockholm. Anledningen är att de vet att socialen kommer ta de barnen. Jag har full förståelse för att en familj vill vara tillsammans men om de har gjort valet att komma till Sverige får de också följa den lag som finns här.

Artikeln handlar, som så många andra, om hur synd det är om dessa tiggare. De är dock, enligt mig, fullt medvetna om varför de kom hit. Det var inte för att arbeta eller leta en fast bostad, utan för att tigga då vår välfärd är bra och utbyggd här. Än så länge. Ska Sverige agera socialtjänst åt alla världens fattiga som kommer hit kan vi dock snart vinka hej då till det för hur man än vrider och vänder på det, vad man än känner inför dessa människor, så ska pengarna tas någonstans ifrån.
De frivilliga organisationerna varnar för att de går på knäna, Malmö kommun lägger redan miljoner på detta, och ändå är dessa människor inte nöjda.
De vuxna får vara vilket de vill, barnen anser jag dock ska omhändertas.
Barn kan aldrig hjälpa eller förändra sin situation och det är för mig hemskt att en journalist har varit i detta läger, sett barnen, pratat med dem, och sedan inte anmält det till socialen.
Hade denne agerat likadant om det gällde ett svenskfött barn?

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/inget-vet-vart-de-ska-ta-vagen
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2689199-fler-klagar-pa-illegala-bosattningar