torsdag 2 april 2015

Kvantitet eller kvalitet?

Maxgränsen på våra asylboenden höjs nu. Det betyder för min hemkommun en drastisk ökning. Det har varit upp emot 350 personer boende där men ska i nuläget vara cirka 200. Med de nya reglerna blir dessa 200 personer istället 650.
650 personer i samma asylboende.
Räknas detta som humant?
sydsvenskan.se
Om det flyttar in 650 personer på Hanöhus innebär det att detta asylboende nästan har lika många som bor där, som i hela samhället. Det är redan i dagsläget ambulans, polis och brandkår där med jämna mellanrum och skulle då antalet inneboende öka så drastiskt är risken väldigt stor att probem kommer hopa sig.
Detta är människor som flytt ett krig och har trauman.
Inte nog med att de flydde kriget från sin ort, så kan de tvingas bo med de som de flydde ifrån. Förklara för någon av kopterna att de ska älska sin nästa när människor de fick lämna sitt land för, ska bo ända upp på dem fast nu i ett land där ingen kan språket.
Förklara för dem att de ska acceptera att samma människor fortsätter kräva att de ska utöva sin religion i denna byggnad, med hänsyn av alla andra, trots att den religionen kan vara orsaken till att de inte längre bor kvar i sitt land.
Är det humant?

Jag hörde för ett tag sedan hur någon uttryckte sig i stil med "Det förstår väl alla, att de som flytt hit är trötta på bråk och krig. Därför kommer det vara hur lugnt som helst på boendet."
Hade det varit sanningen hade det varit bra men tyvärr är det inte så.
Människorna som kommer har många gånger stora trauman bak sig. De är många gånger instabila och att sedan tvingas bo ihop med en massa människor som mår likadant, nej.
Det räcker att kolla på en vanlig familj i en villa.
Skulle de klara att helt plötsligt bo tillsammans på knappa femton kvadrat utan att det blev bråk?
Förmodligen inte.

Jag undrar hur lång tid det ska ta innan någon verkligen tar tag i detta.
Sverige har en otroligt dålig integrationspolitik som det ser ut idag och faktum är att den har varit dålig under väldigt många år. Självklart ska vi hjälpa människor men när vi inte ens kan erbjuda dem ett humant sätt att bo på, då är det bättre att vi verkligen tvingar EU att ta ansvar.
Sverige kan inte vara hela världens dåliga samvete men trots allt är det så det ser ut idag.

För er som inte såg sista avsnittet av Uppdrag Granskning, se det!
Samir ser svensk verklighet betydligt klarare än många i bestämmande ställning i Sverige.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/hojd-maxgrans-pa-asylboende
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/15-000-asylplatser-saknas
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/modulhus-ska-losa-flyktingmottagningen