onsdag 19 augusti 2015

Hönan eller ägget.

Migrationsverket varnar: det finns inte plats för alla ensamkommande flyktingbarn.
Jag vet att många reagerar över detta då de inte anser att de är barn men jag lämnar det därhän.

Jag citerar Anders Danielsson, migrationsverkets chef i tidningen:
"Han tycker att Migrationsverket, SKL (Sveriges kommuner och landsting), kommunerna, Socialstyrelsen, Skolverket, barnombudsmannen och länsstyrelserna tillsammans ska sätta sig ned och fundera kreativt hur de kan hjälpas åt för att ta emot alla barn."
svt.se
Jag blir förvånad. Året är 2015. Vi kan resa till månen, flyga över hela klotet, bygga robotar och sända information trådlöst men ingen har tänkt denna tanken innan. Hade det inte varit bättre att dessa olika myndigheter satte sig ner innan det beslöts om hur Sverige skulle göra med ensamkommande flyktingbarn?

Prognoserna när detta genomfördes var att Sverige skulle ta emot cirka 400 barn varje år. Nu kommer det cirka 300 barn i veckan. 300 barn i veckan som ska bo och ha det drägligt. Kunde det inte varit bäst för alla parter om detta redan var genomfört?

Skulle vi inte ha bostäder klara?
Psykologhjälp?
Socionomer och annan personal som kan svara på frågor och visa att de finns här?
En sådan här verksamhet ska absolut inte bygga på frivillighet för det kan fallera.
Frivilliga kan tröttna på att ständigt göra det arbete som myndigheterna borde göra.

Jag undrar många gånger hur lång tid det ska ta för myndigheterna att förstå det som många redan har gjort. För att flytta in i ett hus behöver man först bygga huset.
Myndigheterna ska inte bråka om hönan eller ägget var det första som kom till världen. När människorna/barnen kommer hit ska det redan vara bestämt.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/migrationsverket-skickar-nodrop-om-ensamkommande