onsdag 24 januari 2024

Pysslar du med ditt barn?

Slöjdlärare i Sverige slår nu larm om att deras elever inte längre vet hur man klipper med en sax.
Jag är inte förvånad, för jag ser samma sak överallt.
Mest spännande i detta, det är att det borde vara tvärtom med tanke på att i princip alla barn tvingas in på dagis. Egentligen tvingas de inte, för föräldrarna tror förmodligen att de gör det bästa för barnen när de använder de gratis femton timmar som finns.
Det som föräldrar gjorde förr, har nu lämpats över på andra då staten lär alla att detta är rätt väg att gå.
Osäkra föräldrar väljer att tro staten istället för att lita på sina instinkter.

Jämför man förr och nu, så finns det så mycket skillnader.
Barn leker knappt idag.
Är de inte på dagis eller fritids hela eftermiddagen, vilket de måste för att föräldrarna ska ha råd att få ihop alla kostnader på boende, bilar och semestrar, så är de på aktiviteter.
De som inte är på 57 olika aktiviteter sitter framför en dator eller mobil.
Det är väldigt sällsynt att se barn som faktiskt är ute och leker.
De barn som sedan har velat leka.. de har blivit av med sina lekplatser när kommunen letar efter potentiella tomter att sälja.

Ekorrhjulet är så fel att det blir tragiskt.
Skaffa barn, lämna bort ditt barn.
Kör barnet till aktiviter varje dag och hoppas sedan att de blir tacksamma vuxna för att de fick göra allting. Föräldrar tror sedan många gånger att de gör rätt, för majoriteten av alla tänker att de gör saker för barnens bästa.

Jag tycker det är bra med aktiviteter, absolut, men idag kan du inte bara "spela fotboll". Du måste bli proffs och det ska du bli direkt. Barn kan inte ens spela fotboll på fritiden på en äng utan att bete sig som om de är huliganer från någon Europeisk storklubb och jag anser att det är tragiskt.
När jag var liten spelades det också fotboll på ängen, men då fick alla vara med. 
Till och med jag som var bollrädd kunde vara med för de äldre barnen såg till att alla fick en chans och att alla var schyssta. Killar och tjejer, där åldern inte spelade någon roll.
Till saken hör då att en av de killarna blev fotbollsproffs sen, men var alltid ödmjuk mot oss småbarn som ville vara med. När det inte fungerade med fotboll så blev det rugby.
Idag är det blodigt allvar från början.

När satt du senast ner och pysslade med ditt barn?
Tränade på finmotoriken?
Hjälpte till att skriva och förstå texten som man bearbetat i skolan?
De flesta har inte tid, för tiden prioriteras till att vara på aktiviteter som ska leda till en proffskarriär. 
Eller iallafall kändis.
Eller vloggare.
Och skulle du sedan göra något med ditt barn så måste det läggas upp i alla sociala medier så att hela världen kan se vilken duktig förälder du är. Du är bäst!
Hjärta, smile, like.

När tioåringar inte kan klippa i ett tyg eller trä en nål.. då kanske man ska försöka förstå att betyget i det ämnet blir en del i det meritvärde du söker vidare på.
Bra på saker blir man genom att träna.
Låt det vara stökigt, låt det vara kaos, men spela spel, pyssla, pussla och bara häng med barnen hemma. Var tråkiga och bara häng.
Barnen kommer må bra av det.